Maibritt Lothsen kæmper for sin datter, men hun føler sig svigtet af myndighederne.Foto: Nammineq pigisaq

Maibritt Lothsen: Min datter skal ikke tilbage til Ivaaraq

Moderen til den unge multihandicappede kvinde, der pludselig fødte den 2. september, kræver, at hendes datter ikke længere skal opholde sig på Ivaaraq. Men hun har fået at vide, at en flytning til Danmark er eneste alternativ.

Maibritt Lothsen er meget fortvivlet. 

Hun er fortvivlet over, hvordan hendes datter, der er ude af stand til at tage vare på sig selv, og hun som mor til den multihandicappede kvinde på 23 år, bliver behandlet af systemet.

Hun er bange for endnu et nederlag ud over den tragedie, som de allerede har været udsat for.

LÆS OGSÅ Multihandicappet fødte pludselig i fredags - nu er døgninstitution meldt til politiet

Maibritt Lothsen har nemlig besluttet, at hendes datter ikke skal tilbage til døgninstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq. Men hun er blevet orienteret om, at der ikke er alternative anbringelsesmuligheder i Grønland, og at datteren derfor må sendes til Danmark.

Sagen kort
 

En 23-årig multihandicappet kvinde har født en dreng, uden nogen anede, at hun var gravid.

Kvinden er ude af stand til at tale, kan kun kravle og bruger ble.

Politiet i Qaqortoq bekræfter, at de har modtaget en anmeldelse om seksuelt misbrug på Ivaaraq. 
 

Socialstyrelsen har taget til Qaqortoq for at undersøge sagen med personalet og ledelsen på Ivaaraq. 

 

Nogle af forældrene til beboerne er også rejst til Qaqortoq for at være sammen med deres børn på institutionen.

- Jeg har fået at vide, at der ikke er alternative muligheder for min datter her i vores land. De har forklaret, at der ikke er andre institutioner, der kan passe på multihandicappede, der bruger ble, og at den eneste mulighed er at sende min datter til Danmark, fortæller Maibritt Lothsen til KNR.

Føler datteren ikke er velkommen i sit land

Maibritt Lothsen kan ikke forstå, at der ikke er andre muligheder her i landet. Hun sætter spørgsmålstegn ved, om der vitterligt ikke er andre muligheder her i landet, for hun kan ikke på nogen måde forestille sig, at hendes datter vil blive flyttet til Danmark:

- Min datter er grønlænder, hun har rødder og familie her i landet. Hun har allerede ofret så meget, og at hun ovenikøbet har udsigt til at blive sendt til Danmark er endnu et nederlag for os. Hun er ikke velkommen i sin fødeby, hun er ikke velkommen i sit land på grund af, at hun er multihandicappet. Jeg føler, at jeg og min datter bliver straffet, fordi min datter er multihandicappet, siger Maibritt Lothsen til KNR.

Skal selv betale hvis hun vil flytte med

Maibritt Lothsen, der også er værge for sin 23-årige datter, har altså besluttet, at hendes datter ikke skal tilbage til Ivaaraq. Det er også derfor, at den unge multihandicappede pige stadig ligger på sygehuset i Qaqortoq, hvor hun fødte 2. september. 

LÆS OGSÅ Laura Taunajik Uitsatikitseq: Ingen mandlig nattevagt på Ivaaraq til min datter

Men ud over det er Maibritt Lothsen blevet orienteret om, at hvis hendes datter bliver flyttet til Danmark, og hvis hun vil flytte med, så må hun selv stå til ansvar for at rejse og bo i Danmark, da datteren er over 18 år.

KNR har forsøgt at få en kommentar fra Socialstyrelsen, der er ansvarlig for drift af Selvstyrets døgninstitutioner for de handicappede, og Departementet for Børn, Unge og Familier - dog uden held. 

 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl