Multihandicappet fødte pludselig i fredags - nu er døgninstitution meldt til politiet

Handicapinstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq er politianmeldt for seksuelt misbrug. Ingen opdagede, at 23-årig beboer, der hverken kan tale eller gå, var gravid.
Politiet i Qaqortoq bekræfter at politiet har modtaget en anmeldelse seksuelt misbrug på Ivaaraq. Foto © : Pressefoto/Rigspolitiet
Skrevet af Jensine Berthelsen
05. september 2022 17:21

En multihandicappet kvinde på 23 år bor på handicapinstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq. 

Hun er sandsynligvis blevet seksuelt misbrugt og gjort gravid, og i fredags fødte hun en dreng.

Politiet i Qaqortoq bekræfter at politiet har modtaget en anmeldelse seksuelt misbrug på Ivaaraq. Distriktschef Søren Hansen vil dog ikke udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt, da der pågår en efterforskning.

Handicapinstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq har et meget alvorligt forklaringsproblem ifølge Maibritt Lothsen, der er mor til den multihandicappede.  

"Er det mormor, der kommer der?"

Hun har igennem lang tid været meget bekymret for sin datters helbred, da datteren, som er ude af stand til at tale, kun kan kravle og bruger ble, blev ved med at tage på og fik en meget oppustet mave. Hun henvendte sig adskillige gange til ledelsen i Ivaaraq og forsøgte at få en afklaring på datterens helbred.

Men i fredags fik hun et chok, da datteren pludselig blev flyttet fra Ivaaraq til sygehuset. Maibritt Lothsen forsøgte at finde ud af hvorfor, hendes datter blev hasteindlagt, men samtlige ansatte i Ivaaraq nægtede at fortælle hende, hvad der var i vejen, siger hun til KNR. 

- Jeg var i chok, da jeg tilfældigt fandt ud af, at min datter var blevet indlagt på sygehuset. Jeg troede, jeg var ved at miste hende. Jeg havde ikke i min vildeste fantasi nogen anelse om, at hun nok var blevet seksuelt misbrugt. Jeg troede, der var noget i vejen med hendes lever, og at det var derfor, hendes mave var oppustet, siger Maibritt Lothsen.

- Personalet på Ivaaraq nægtede at fortælle mig hvad der var i vejen, og de nægtede mig adgang til min datter på sygehuset.

- Men jeg tog til sygehuset og løb hen til hendes stue, da jeg øjnede en mulighed. På vej til stuen mødte jeg en læge, der spurgte ”er det mormor?”. Jeg svarede: ”Nej, jeg er mor, og jeg vil gerne ind til min datter nu!”. Men lægen blev ved med at kalde mig mormor. Først da fandt jeg ud af, at min datter havde født en dreng, fortæller Maibritt Lothsen.

Alle skal vide det

Og så fik hun endnu et chok. Socialvæsenet i Qaqortoq spurgte hende om hun vil passe på den nyfødte dreng. 

- Min datter er ude af stand til at forsvare sig selv. Hun er ude af stand til at fortælle mig, hvordan hun har det, og hun er ude af stand til at fortælle mig, at nok er blevet misbrugt og gjort gravid. Jeg ved ikke, hvilken situationsfornemmelse socialvæsenet har, men at der forventes, at jeg tager vare på min datters voldtægtsmands efterkommer, er så langt ude og ubegribeligt, fortæller Maibritt Lothsen.

I dag er hun stadig chokeret - men også fattet:

- Jeg vil fortælle alle i hele Grønland og verden, hvordan min datter er blevet behandlet på en handicapinstitution. Derfor vælger jeg at stå frem med mit navn, for jeg tager kraftigt afstand fra og er dybt bekymret for, hvordan de svært handicappede borgere i Grønland bliver behandlet. Derfor skal alle vide, hvordan min datter er blevet behandlet, siger Maibritt Lothsen.