Anja Hynne Nielsen er handicaptalsmand. Foto: Naalakkersuisut

Tilioq reagerer på Ivaaraq-sagen, hvor multihandicappet har født: Det burde ikke kunne ske

En 23-årig multihandicappet kvinde fødte et barn i fredags. Ingen anede, at hun var gravid, og handicapinstitutionen er meldt til politiet.

- Det her burde ikke kunne ske. Det er en tragisk og ulykkelig situation, som slet ikke burde kunne være opstået.

Sådan lyder det fra handicaptalsmand Anja Hynne Nielsen efter den sag, der rystede landet i går. 

- Sagen er fuldstændig forfærdeligt for pigen og de pårørende. Sagens karakter vidner om svigt og fejl i mange af de led, som ellers skulle sikre en kvinde med handicap. 

Sagen handler om en multihandicappet kvinde på 23 år, der bor på handicapinstitutionen Ivaaraq i Qaqortoq. 

Hun er sandsynligvis blevet seksuelt misbrugt og gjort gravid, og i fredags fødte hun en dreng. Ingen anede noget om graviditeten, før kvinden gik i fødsel.

LÆS OGSÅ Multihandicappet fødte pludselig i fredags - nu er døgninstitution meldt til politiet

Politiet i Qaqortoq bekræfter at have modtaget en anmeldelse om seksuelt misbrug på Ivaaraq. Distriktschef Søren Hansen vil dog ikke udtale sig om sagen på nuværende tidspunkt, da der pågår en efterforskning.

Landsdækkende undersøgelse

Naalakkersuisoq for børn, unge og familier og sundhed, Mimi Karlsen (IA), sagde i går til KNR, at hun har iværksat en landsdækkende undersøgelse om forholdene i alle landets døgninstitutioner. 

Hos Tilioq er der ingen tvivl om, at kvinden har været udsat for et overgreb. 

 

Ivaaraq. Foto: KNR 

 

- Der er først og fremmest tale om en forbrydelse. Det er godt, at politiet, departementet og naalakkersuisut tager denne sag alvorligt og handler hurtigt og grundigt på den, siger Anja Hynne Nielsen.

-  Det er ubegribeligt, at en mulithandicappet kvinde uden sprog, kan blive udsat for sexuelt overgreb af ukendte dimensioner, uden nogen opdager det. Derefter gennemførte hun en graviditet, uden nogen opdagede det, og i fredags fødte hun et barn. Jeg håber, at kvinden får professionel og specialiseret hjælp, siger handicaptalsmanden.

To til tre gange mere udsat for misbrug

Ifølge Tilioq er børn og kvinder med handicap to til tre gange mere udsat for at blive seksuelt misbrugt end personer uden funktionsnedsættelser. 

- Det desværre ikke er ukendt, at der sker overgreb af forskellig karakter også på grønlandske institutioner, siger Anja Hynne Nielsen. 

LÆS OGSÅ Mimi Karlsen om multihandicappet der fødte: Alle dem, der har været nærheden af hende, skal undersøges

- Tilioq har gennem tiden modtaget tre forespørgsler om, hvordan man skal klage over seksuelle krænkelser i botilbud i Grønland. I disse tilfælde har vi enten videresendt henvendelsen til politiet, skrevet bekymringsskrivelser og vejledt om rette klagemyndigheder.

- Der er et stort pres på de eksisterende ressourcer - personalemangel, for få midler til fysiske rammer og mangel på investeringer. Og i denne situation er det åbenlyst, at der mangler offentligt tilgængelig information om konkrete initiativer, procedurer for forebyggelse af overgreb på børn og kvinder med handicap.
 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl