62-årig mand anholdt for voldtægt af multihandicappet kvinde

Et DNA-match har resulteret i, at Grønlands Politi tirsdag aften anhold en 62-årig mand for voldtægt begået mod en multihandicappet kvinde en institution i Qaqortoq.
Institutionen Ivaaraq i Qaqortoq.  Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
02. november 2022 16:33

I går anholdt og sigtede Grønlands Politi en mand på 62 år for at voldtægt af en multihandicappet kvinde på institutionen Ivaaraq i Qaqortoq. 

Det meddeler Grønlands Politi i en pressemeddelelse. 

I dag er manden blevet fremstillet i grundlovsforhør. Retsmødet foregik underlukkede døre, og der er nedlagt navneforbud i sagen. Han erkendte, at det er ham, der voldtog kvinden. Hun var på gerningstidspunktet 22 år.

Sagen kort
 

En 23-årig multihandicappet kvinde fødte en dreng 2. september, uden nogen anede, at hun var gravid.

Kvinden er ude af stand til at tale, kan kun kravle og bruger ble.

Politiet i Qaqortoq bekræftede med det samme, at de havde modtaget en anmeldelse om seksuelt misbrug på Ivaaraq. 

 

Naalakkersuisoq for børn, unge, familie og sundhed, Mimi Karlsen (IA), startede en landsdækkende undersøgelse om forholdene i landets døgninstitutioner. Det skal undersøges, om lovene er overholdt i institutionerne.

Både Tilioq og Rådet for Menneskerettigheder har været ude med skarp kritik af sagen, som Rådet for Menneskerettigheder kalder for et brud på menneskerettighederne.

 

Socialstyrelsen tog få dage efter, sagen kom frem, til Qaqortoq for at undersøge sagen med personalet og ledelsen på Ivaaraq. 

 

Personalet på institutionen opdagede, at kvinden var gravid, da hun i starten af september fødte et barn. Da kvinden ikke har noget sprog og kun kan kravle, antager politiet, at hun ikke har kunne give sit samtykke til samleje. 

LÆS OGSÅ Maibritt Lothsen: Min datter skal ikke tilbage til Ivaaraq

Derfor efterforsker politiet sagen som voldtægt. 

Mand er tilbageholdt i 22 dage

Et DNA-match mellem den anholdte og barnet er det afgørende bevis, der nu har ført til anholdelse af manden, forklarer politikommissær Julie Senderovitz Bendtsen, der er efterforskningsleder i overgrebssektionen i Grønlands Politi:

- Vi tog meget hurtigt i efterforskningen DNA-prøver af flere mulige mistænkte i sagen. Vi arbejdede ud fra, at samtlige mænd, som havde haft kontakt med kvinden, kunne være mistænkte. Vi er klar over, at det har været en ubehagelig situation for dem, vi har afhørt og sikret prøver fra, men det var vi nødsaget til, da kvinden ikke har noget talesprog, og derfor ikke var i stand til selv at afgive forklaring til politiet, siger Julie Senderovitz Bendtsen.

LÆS OGSÅ Laura Taunajik Uitsatikitseq: Ingen mandlig nattevagt på Ivaaraq til min datter

- Da vi havde indsamlet alle DNA-prøverne, blev de sendt til analyse på Retskemisk Institut i Danmark. Alle DNA-prøverne skulle sammenlignes med både barnets og moderens DNA, før vi kunne få et endeligt svar. Vi har nu fået svar på prøverne, som viste et match med den nu anholdte og udelukkede de øvrige.

Ved grundlovsforhøret i dag er manden blevet tilbageholdt i 22 dage.