Modsatrettede udmeldinger fra IA

Der er forskellige udmeldinger fra IA, om hvordan Danmark skal hjælpe Grønland med at løse sociale problemer.
Foto © : Steen Brogaard/ft.dk
Skrevet af Thomas Munk Veirum
04. november 2015 18:10

Kan politikere ønske selvstændighed og samtidig bede Danmark om hjælp til allerede hjemtagne områder? Det er et væsentligt spørgsmål i debatten om socialt udsatte grønlandske børn og unge.

Læs også Danske politikere er parate til at hjælpe grønlandske børn

Tirsdag udtalte IA’s medlem af det danske folketing Aaja Chemnitz Larsen, at nok er nok, og at Danmark som sidste udvej bør træde til og hjælpe Grønland med at løse sociale problemer for børn og unge.

KNR har i den forbindelse spurgt IA’s formand Sara Olsvig, hvordan det harmonerer med partiets principprogram, at Danmark skal yde økonomisk støtte til det sociale område i Grønland, når partiet samtidig arbejder for et økonomisk og politisk selvstændigt Grønland.

- Socialområdet er helt klart et grønlandsk anliggende, og det skal det blive ved med at være. Det har Aaja Chemnitz Larsen også slået fast, mener Sara Olsvig.

Læs også Martha Lund Olsen taler børnenes sag i Grønlandsudvalget

Men Aaja Chemnitz Larsen udtalte, at nok var nok, og Grønland skulle som sidste udvej tage imod hjælp på det sociale område. Er det ikke sådan det skal forstås?

- Vi har en meget klar selvstyre lov, og den arbejder vi selvfølgelig i henhold til, siger Sara Olsvig.

Dermed undsiger formanden altså sit folketingsmedlem i Danmark, der i går udtalte, at den danske regering burde lægge pres på Naalakkersuisut for en bedring af forholdene og som sidste udvej også tilføre flere penge.

- Skal der være en hjælp fra Danmarks side, skal det være i form af penge, sagde Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Læs også Løkke ind i Grønlands problem med omsorgssvigtede børn

Sara Olsvig afviser, at de sociale problemer skal løses med flere penge fra Danmark.

- Det her handler ikke om at der skal postes penge fra den danske finanslov over i den grønlandske finanslov, udover det vi får i bloktilskud.

Formanden for IA mener derimod, at Danmark bør tage mere ansvar for de områder, som Danmark stadig styrer.

- Her vil jeg nævne specifikt, at der skal være kommunefogeder i alle bygder. Der skal være et sted som borgere kan henvende sig til, når der er sket forbrydelser i bygder også. Vi skal desuden have opdateret familieretten, da der er områder i familieretten, som man ikke har rørt ved i årevis fra dansk side.

Læs også Aaja: Danske penge må hjælpe grønlandske børn