Aaja: Danske penge må hjælpe grønlandske børn

Hvis ikke Naalakkersuisut selv formår at forbedre den sociale situation for børn og unge i Grønland markant, må Danmark i sidste ende træde til med penge.
Foto © : Maasi Pedersen/KNR
03. november 2015 19:06

Det mener IA’s folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen - også selv om ansvaret for socialområdet har været Grønlands eget lige siden 1980’erne.

Udmeldingen kommer, efter at Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, har foreslået, at Danmark overtager ansvaret for socialområdet i Grønland midlertidigt. Det er nødvendigt, da han mener, at Selvstyret ikke magter at afhjælpe problemer som seksuelt misbrug og omsorgssvigt blandt grønlandske børn - hverken med mandskab eller økonomisk.

Læs også Børnetalsmand: - Vi bør beskytte børnene bedre

Foreslår dansk taskforce

Grønlands Børnetalsmand har for nyligt påpeget, at Grønland overtræder FN’s Børnekonvention, bl.a. på grund af omsorgssvigt blandt flere børn i Qaasuitsup Kommunia.

Espersen vil derfor have den danske regering til at sende en taskforce med bl.a. danske socialrådgivere til Grønland.

Læs også Martha Lund Olsen afviser Søren Espersen

Begge dele afviser både Aaja Chemnitz Larsen og naalakkersuisoq for sociale anliggender, Martha Lund Olsen, dog. Sidstnævnte siger til DR, at ‘der aldrig er sket så meget i Grønland, som der er ved at ske lige nu’ på socialområdet.

 

Nok er nok

Men det afviser Aaja Chemnitz Larsen og giver Espersen ret i, at både den nuværende og tidligere Naalakkersuisut ikke har gjort nok for at afhjælpe de massive problemer blandt børn.

- Grønland har haft ansvaret for socialområdet igennem en lang årrække, men vi har ikke formået at kunne løfte det. Jeg synes, at det er vigtigt at sige, at nok er nok, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.

Hun mener, at Naalakkersuisut og den danske regering derfor bør gå i dialog om, hvordan socialområdet for børn og unge i Grønland kan løftes, om nødvendigt med pres fra dansk side.

Og selv om hun afviser, at Danmark blander sig direkte i et hjemtagent område, kan det blive nødvendigt med økonomisk hjælp fra Danmark:

- Skal der være en hjælp fra Danmarks side, skal det være i form af penge, siger Aaja Chemnitz Larsen til KNR.