Martha Lund Olsen afviser Søren Espersen

Der er store problemer, når det gælder de sociale forhold for børn og unge i Nordvestgrønland, men der bliver også gjort meget for at forbedre forholdene.
Foto © : KNR/ft.dk
03. november 2015 10:31

Det fortæller naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen, i programmet P1 Morgen på DR i dag

- Hvis du spørger andre socialarbejdere rundt omkring, så vil de sige, at der aldrig er sket så meget i Grønland, som der er ved at ske lige nu.

- I går etablerede vi en central rådgivningsenhed, vi har mange opkvalificeringer, vi har påbegyndt ny decentral socialrådgiveruddannelse i sommer, som 15 i Qaasuitsup Kommunia deltager i, siger hun til DR.

Herudover kommer åbningen af familiecentre i alle fire kommuner, understreger Martha Lund Olsen.

Læs også Søren Espersen: Danmark bør midlertidigt overtage socialområdet i Grønland

Meldingen kommer, efter at Dansk Folkepartis grønlandsordfører, Søren Espersen, har sagt, at Danmark midlertidig bør overtage ansvaret for socialområdet herhjemme, fordi Grønland ikke magter opgaven.

- Det er ikke fordi, der mangler vilje i Grønland, men man magter det simpelthen ikke. Man har ikke mandskabet, man har ikke økonomiske midler til det, der skal være, mener Søren Espersen.

Læs også Søren Espersen revser selvstyrelov

Det sker, efter en rapport fra Børnetalsmanden i Grønland i september slog fast, at flere børn i bygder i Qaasuitsup Kommunia oplever misbrug, vold og seksuelle overgreb. Ting, der er i direkte strid med FN’s Børnekonvention.

Endegyldigt Grønlands ansvar
Martha Lund Olsen afviser klart, at Danmark skal tage ansvaret for socialområdet i Grønland tilbage.

- Det er jeg ikke enig i. Og det ved han også godt. Han har selv siddet i selvstyrekommissionen og ved godt, at områder, der er overdraget til Grønland, ikke kan tages tilbage til Danmark, siger Martha Lund Olsen.