Søren Espersen: Danmark bør midlertidigt overtage socialområdet i Grønland

Grønlandsordfører Søren Espersen fra Dansk Folkeparti mener, at Danmark midlertidigt bør overtage socialområdet i Grønland.
Foto © : Toqqorsivik/Arkiv
03. november 2015 06:33

Det sker som følger af rapporten "Unge i Grønland" fra Grønlands Børnetalsmand, der i september slog fast, at børn i flere bygder og byer i Nordvestgrønland lever langt under, hvad FN’s Børnekonvention tillader. Det skyldes blandt andet sult og seksuelle overgreb.

I DR’s program "P1 Morgen" udtrykte Søren Espersen i dag tirsdag, at han mener, at Grønland ikke magter opgaven med at passe godt nok på sine børn og unge.

- Det, man kunne forestille sig, var, at regeringen i samarbejde med Grønlands landsstyre simpelthen sendte en taskforce derop.

- Det er ikke fordi, der mangler vilje i Grønland, men man magter det simpelthen ikke. Man har ikke mandskabet, man har ikke økonomiske midler til det, der skal være, siger han til DR.

Derfor bør Danmark gribe ind og for en stund tilbagetage ansvaret for socialområdet og blandt andet at sende en særlig taskforce med danske socialrådgivere og pædagoger til yderdistrikterne i Grønland for at hjælpe.

LÆS OGSÅ Børnetalsmand: Børns rettigheder brydes

Også folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen mener, at de grønlandske myndigheder og politikere gør for lidt for at hjælpe udsatte børn og unge herhjemme. Dog støtter hun ikke, at Danmark overtager socialområdet igen.

- Jeg tror, det var langt bedre at have en dialog, og at man måske var med til at sikre nogle økonomiske midler, sådan så man fik nogle grønlandske socialrådgivere, som kendte kulturen og kendte sproget og være med til at løfte området, siger den tidligere børnetalsmand.

Naalakkersuisoq for Familie, Ligestilling og Sociale Anliggender, Martha Lund Olsen, anerkender over for DR, at der ER problemer, men afviser blankt forslaget fra Søren Espersen. I stedet siger hun, at der allerede er blevet sat nye tiltag igang hos Qaasuitsup Kommunia, som skal hjælpe børnene til langt bedre forhold.