Martha Lund Olsen taler børnenes sag i Grønlandsudvalget

Sagen om omsorgssvigt og misbrug af børn herhjemme har nu vakt stor bevågenhed i Danmark.
04. november 2015 08:40

I eftermiddag er naalakkersuisoq for familie, ligestilling og sociale anliggender, Martha Lund Olsen, indkaldt til møde i Folketingets Grønlandsudvalg.

Her skal hun forklare sig om den alvorlige kritik af forholdene for børn og under i især Qaasuitsup Kommunia, som Børnetalsmanden herhjemme mener overtræder FN’s Børnekonvention.

LÆS OGSÅ Løkke ind i Grønlands problem med omsorgssvigtede børn

Og det er muligt, at Danmark bør gribe ind i samarbejde med selvstyret. Det siger grønlandsordfører for De Radikale, Martin Lidegaard, til DR.

Blandt andet fordi Danmark er juridisk forpligtiget over for FN for, at børns rettigheder bliver overholdt i hele rigsfællesskabet, mener han:

- Jeg vil da sige det sådan, at hvis den danske regering mod forventning ikke skulle være klar til at række hånden ud til Grønland, så håber jeg, at der vil være et flertal i Folketinget, som vil presse den danske regering til at gøre det.

Martin Lidegaard vil ikke afvise, at Danmark skal yde økonomisk hjælp til socialområdet i Grønland, selv om området er Grønlands ansvar.

Læs også Aaja: Danske penge må hjælpe grønlandske børn

Den danske socialminister Karen Ellemann siger til DR, at der allerede er et stærkt samarbejde mellem Danmark og Grønland, og at naalakkersuisut gør sit for at komme bl.a. omsorgssvigt og seksuel misbrug af børn herhjemme til livs.

Men hun afviser ikke, at der kan være brug for yderligere hjælp fra Danmark

- Altså jeg er sådan set  villig til at tage diskussionen med Grønland om, hvad der er behov for af hjælp fra dansk side for at løse den her opgave. For vi er i et rigsfællesskab, og når man tiltræder FN’s Børnekonvention, så gør vi det jo fra dansk side jo også på Grønlands vegne.

Læs også Martha Lund Olsen afviser Søren Espersen