Mikael Petersens første dag i landsretten: Det er en sammensværgelse mod mig

I kredsretten blev den tidligere partisekretær idømt 60 dage i anstalt, men han ankede dommen.
- Hele sagen er en politisk motiveret sammensværgelse mod mig, for ’hvis man skal vælte Kim Kielsen, skal man vælte Mikael Petersen først’, sagde han under afhøringen. Foto © : KNR
07. september 2021 17:15

I dag startede ankesagen mod den tidligere partisekretær for Siumut og Naleraq, Mikael Petersen, i Grønlands Landsret.

Han er tiltalt for blufærdighedskrænkelse af fire kvinder. 

I januar blev den tidligere partisekretær idømt en straf på 60 dages ubetinget anstaltsanbringelse i kredsretten. Han ankede dommen - og i dag startede sagen så i landsretten.

I kredsretten nægtede Mikael Petersen sig skyldig. Han ville frifindes, og det ville han også, da han blev afhørt i dag.

Han sagde i dag, at han ikke kunne genkende nogle af anklagerne om blufærdighedskrænkelse, og der var tale om falske anklager mod ham.

Kuglepen på brysterne og klap i numsen

Han sagde blandt andet, at ”hvad der bliver sagt om mig, er helt ved siden af”, og ”det gør mig utryg og bevæget, hvad jeg er beskyldt for.”

Han sagde også, at det var som en bombe, der sprang, da han fik at vide, at han var blevet meldt til politiet for blufærdighedskrænkelse, og at han var blevet helt svimmel.

LÆS OGSÅ Mikael Petersen skal for Landsretten i dag i sag om blufærdighedskrænkelse

Da sagen begyndte at rulle, var der tale om 10 kvinder, der sammen havde skrevet under på, at Mikael Petersen havde krænket deres blufærdighed. Men i landsretten er der kun tale om fire kvinder, der anklager Mikael Petersen.  

Alle fire kvinder havde tilknytning til Siumuts partikontor i Nuuk engang i løbet af perioden 2013-2019.

Anklagerne lød blandt andet på, at Mikael Petersen havde befølt baller, klappet i numsen og rørt bryster med en kuglepen og sagt seksuelt krænkende ting om kvinderne.

I kredsretten vurderede dommeren, at kvindernes vidneudsagn var troværdige.

Sagen fortsætter i morgen

Men ifølge den tidligere partisekretær selv er der tale om en smædekampagne mod ham. 

- Hele sagen er en politisk motiveret sammensværgelse mod mig, for ’hvis man skal vælte Kim Kielsen, skal man vælte Mikael Petersen først’, sagde han under afhøringen.

Indimellem pillede han ved sin ene kind, når anklagemyndigheden stillede ham spørgsmål. 

Ellers virkede han helt afslappet og gik rundt og talte med andre mennesker uden for retssalen i pauserne. 

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam: Jeg blev også krænket af Mikael Petersen

I kredsretten afgav ni personer forklaring, og en af dem var Siumuts folketingsmedlem Aki-Mathilda Høegh-Dam. Hun er en af kvinderne, der har anklaget Mikael Petersen for krænkelser.

Hun var i begyndelsen af 2020 med til at sende 10 breve fra 10 kvinder til Siumuts ledelse. Heri var der beskrivelser af krænkelser, som Mikael Petersen angiveligt havde begået. 

Sagen førte til, at Mikael Petersen forlod sin stilling som partisekretær og var med til at starte en større debat om sexisme i Grønland.

Aki-Mathilda Høegh-Dam afgiver forklaring i morgen. 

Sagen fortsætter i morgen og i torsdag.