Mikael Petersen skal for Landsretten i dag i sag om blufærdighedskrænkelse

I januar blev den tidligere partisekretær idømt 60 dages anstaltsanbringelse i kredsretten. Han ankede dommen - og i dag starter sagen i landsretten.
Sagen mod tidligere partisekretær i Siumut og Naleraq, Mikael Petersen, starter i dag i Grønlands Landret. Foto © : KNR
Skrevet af Bibi Nathansen
07. september 2021 06:00

14. januar blev Mikael Petersen idømt 60 dage i anstalt for blufærdighedskrænkelse ved Sermersooq Kredsret.

Han er tidligere partisekretær og har været en magtfuld skikkelse i grønlandsk politik. Og sagen er den mest omtalte sexchikanesag i Grønlands historie. 

Mikael Petersen blev dømt for at have krænket fire kvinders blufærdighed; fire kvinder, som alle havde tilknytning til Siumuts partikontor i Nuuk. 

Anklagerne lød blandt andet på, at Mikael Petersen havde befølt baller, rørt bryster med en kuglepen og udtalt seksuelt krænkende ting om kvinderne.

Klappede kvinder i numsen

Under den første retssag i Sermersooq Kredsret indrømmede Mikael Petersen at have klappet kvinder i numsen - noget han selv beskrev som 'motiverende'.

Men Mikael Petersen nægtede sig skyldig i anklagerne om blufærdighedskrænkelse og ankede dommen til landsretten. Og her starter sagen i dag, og der er sat tre dage af til retsmøder.

Her har Mikael Petersen og hans forsvarer tænkt sig at kræve frifindelse, siger Jens Paulsen, der møder som forsvarer i sagen. Ellers afviser han at give interview forud for retssagen.

LÆS OGSÅ Mikael Petersen vil frifindes for krænkelser i landsretten

På den anden side står anklagemyndigheden, der ser ganske anderledes på den sag, sagde chefanklager, Morten Nielsen, der fører sagen i retten, til KNR i sidste måned.

- Anklagemyndighedens påstand i denne her sag er en stadfæstelse. Tiltaltes påstand er en frifindelse. Så foretager landsretten en helt ny behandling af sagen og bedømmer beviserne på ny, siger Morten Nielsen.

Så nu skal beviserne i sagen på bordet igen. Og så skal landsretten vurdere, hvordan det skal ende.

Overrasket advokat

I kredsretten afgav ni personer forklaring.

Én af dem, der satte sig ved vidneskranken, var Siumuts folketingsmedlem Aki-Mathilda Høegh-Dam. Hun er en af kvinderne, der har anklaget Mikael Petersen for krænkelser.

I sin forklaring for afgørelsen beskrev dommeren i kredsretten kvindernes vidneudsagn som troværdige. 

LÆS OGSÅ Aki-Matilda Høegh-Dam: Jeg blev også krænket af Mikael Petersen

Mikael Petersen selv havde ingen kommentarer til dommen i kredsretten, da den blev afsagt: Men det havde hans advokat, Jens Paulsen.

- Helt ærligt, så havde jeg regnet med, at Mikael Petersen ville blive frifundet på baggrund af det, der er lagt frem i sagen. Så jeg er overrasket, sagde Jens Paulsen til KNR i januar.