Mikael Petersen vil frifindes for krænkelser i landsretten

Fra 7. til 9. september bliver sexchikane-sagen mod Mikael Petersen, tidligere partisekretær i Siumut, behandlet i landsretten.
Fire kvinder, der alle har arbejdet på Siumuts partikontor i Nuuk, har anklaget ham for blufærdighedskrænkelse. Arkivfoto. Foto © : KNR
22. august 2021 10:55

Det er snart otte måneder siden, at der faldt dom i den mest omtalte sexchikanesag i Grønlands historie. 

Her blev Mikael Petersen, der er en kendt og tidligere magtfuld skikkelse i politik, dømt for at have krænket fire kvinders blufærdighed.

Kvinderne havde tilknytning til Siumuts partikontor i Nuuk. 

Han gerninger kostede ham 60 dage i anstalten. Mikael Petersen nægtede sig dog skyldig og ankede afgørelsen på stedet.

Derfor skal sagen nu behandles i landsretten 7. til 9. september. 

Her har Mikael Petersen og hans forsvarer tænkt sig at kræve frifindelse, fortæller Jens Paulsen, der møder som forsvarer i sagen. Ellers afviser han at give interview forud for retssagen.

Frifindelse eller stadfæstelses?

På den anden side står anklagemyndigheden, der ser ganske anderledes på den sag, fortæller chefanklager, Morten Nielsen, der fører sagen i retten.

- Anklagemyndighedens påstand i denne her sag, det er en stadfæstelse. Tiltaltes påstand er en frifindelse. Så foretager landsretten en helt ny behandling af sagen og bedømmer beviserne på ny, siger Morten Nielsen.

Nu skal beviserne i sagen på bordet igen. Og så skal landsretten vurdere, hvordan det skal ende.

I kredsretten afgav ni personer forklaring.

Én af dem, der satte sig ved vidneskranken, var Siumuts folketingsmedlem Aki-Mathilda Høegh-Dam. Hun er en af kvinderne, der har anklaget Mikael Petersen for krænkelser.

LÆS OGSÅ Sexchikanesag: Omstridt partisekretær skal 60 dage i anstalten

I sin forklaring for afgørelsen beskrev dommeren kvindernes vidneudsagn som troværdige. 

Samtidig blev der lagt vægt på, at Mikael Petersen havde misbrugt sin magtposition og at han havde indrømmet at have klappet kvinder i numsen - noget han selv beskrev som 'motiverende'.

Det var med til at skærpe omstændighederne, fortalte dommeren.