Sexchikanesag: Omstridt partisekretær skal 60 dage i anstalten

Den tidligere partisekretær i Siumut og Partii Naleraq er i dag blevet dømt af Sermersooq Kredsret. Manden nægter sig skyldig.
Fire kvinder, der alle har arbejdet på Siumuts partikontor i Nuuk, har anklaget ham for blufærdighedskrænkelse. Foto © : KNR
14. januar 2021 16:11

Mikael Petersen, tidligere partisekretær i Siumut og Partii Naleraq, er i dag torsdag blevet dømt i retten. Han var anklaget for fire forhold af blufærdighedskrænkelser.

Der er tale om en ubetinget dom. 

LÆS OGSÅ Største sexchikanesag i Grønland skal afgøres

Mikael Petersen nægter sig skyldig og har anket dommen. 

Fire kvinder, der alle havde tilknytning til Siumuts partikontor i Nuuk, har anklaget ham for blufærdighedskrænkelse.

Retssagen startede sidste uge

Anklagemyndigheden krævede, at Mikael Petersen skulle blive anbragt 60 dage i anstalt. 

I alt ni personer afgav vidneforklaringer i sidste uge, hvor sagen åbnede ved Sermersooq Kredsret. Én af dem, der satte sig ved vidneskranken, var Siumuts folketingsmedlem Aki-Mathilda Høegh-Dam. Hun var en af kvinderne, der anklagede Mikael Petersen for krænkelser.

Onsdag fortsatte retsmødet, hvor de sidste tre vidner kom med deres vidneforklaringer. Mikael Petersen fik også mulighed for, at fortsætte sine forklaringer om anklagerne mod ham. Derudover fik den sidste af kvinderne, der anklagede Mikael Petersen, forklaret sin side af sagen.  

Afgørelse af sagen blev udskudt til i dag torsdag, hvor der altså blev afsagt dom klokken 16.00. 

Anklagerne lød blandt andet på, at Mikael Petersen havde befølt baller, rørt bryster med en kuglepen og udtalt seksuelt krænkende ting om kvinderne. 

Gennem hele sagen fastholdt den tidligere partisekretær sin uskyld. Mikael Petersen havde ingen kommentar til afgørelsen, men det havde hans advokat Jens Paulsen.

- Helt ærligt, så havde jeg regnet med, at Mikael Petersen ville blive frifundet på baggrund af det, der er lagt frem i sagen. Så jeg er overrasket, sagde Jens Paulsen til KNR. 

Indrømmede at have klappet kvinder

I sin forklaring for afgørelsen beskrev dommeren kvindernes vidneudsagn som troværdige. Samtidig blev der lagt vægt på, at Mikael Petersen havde misbrugt sin magtposition og at han havde indrømmet at have klappet kvinder i numsen - noget han selv beskrev som 'motiverende'.

Det var med til at skærpe omstændighederne, fortalte dommeren.

Chefanklager Morten Nielsen var tilfreds med domsafsigelsen, som fulgte hans krav om 60 dages anbringelse i anstalt. 

Nu er det så op til forsvaret, at forsøge, at få omstødt dommen i Landsretten.

LÆS OGSÅ Sexchikaneofre: Bryd tavsheden, I er ikke alene om det

- Vi vil gennemgå dommen nu, og så se, hvad vi kan gøre bedre, lød det fra forsvarsadvokat Jens Paulsen.

Der er endnu ikke fundet en dato for ankesagen.