Nyt EU kontor: Mette Frederiksen og Ursula von der Leyen kommer til Nuuk

Europakommissionens nye kontor i Nuuk skal indvies i næste uge. Det gør formand Ursula von der Leyen, når hun besøger Grønland sammen med statsminister Mette Frederiksen.
Ursula von der Leyen besøgte Danmark i september 2023. I næste uge kommer hun og Mette Frederiksen til Nuuk. Foto © : Henning Bagger/Ritzau Scanpix
08. marts 2024 10:39

Europakommissionens formand Ursula von der Leyen besøger sammen med Danmarks statsminister Mette Frederiksen Grønland og Færøerne i næste uge.

Det skriver Europakommissionen i en pressemeddelelse.

Torsdag 14. marts ankommer de til Færøerne og skal blandt andet mødes med Aksel V. Johannesen, Færøernes lagmand.

Her vil kommissionsformanden og lagmanden underskrive en aftale, der skal sikre et bredere og dybere samarbejde mellem EU og Færøerne på tværs af sektorer og politikker. 

Om fredagen 15. marts kommer de til Nuuk og skal mødes med formanden for naalakkersuisut, Muté B. Egede. Formålet med besøget i Grønland er at indvie kommissionens nye kontor i Nuuk.

Langsigtet samarbejde

Kontoret er placeret på havnefronten i Nuuk og bliver en fysisk manifestation af det langvarige samarbejde mellem Grønland og EU.

Ifølge pressemeddelelsen skal den også synliggøre EU’s tilstedeværelse i Grønland.

- Kontoret skal fungere som bro mellem EU og Grønland og vil lette samarbejdet mellem regeringen, den private sektor og civilsamfundet. Intensiveringen af engagementet afspejler vores gensidige engagement i fælles værdier og et langsigtet partnerskab, skriver Europakommissionen.

Grønland trådte ud af EU - dengang EF - i 1985, men har i kraft af at være en del af det danske kongerige status som EU-oversøisk land og territorium (OLT).

For perioden 2021-2027 vil Grønland modtage 225 mio. EUR fra EU — den største støtte pr. indbygger blandt OLT'erne.