EU er klar med repræsentation i Nuuk til foråret

Til foråret åbner EU et kontor i Nuuk. Det skal give en økonomisk gevinst for både Grønland og Europa, siger Kommissionens repræsentationschef i Danmark.
Europaflaget kommer efter alt at dømme til at vaje et sted i Nuuk fra foråret 2023, når EU åbner en repræsentation i byen.
26. september 2022 08:14

I 2020 åbnede USA en repræsentation i Nuuk. Og til foråret vil samlingen af EU-lande også åbne et kontor i hovedstaden.

Det sker for at skabe et tættere forhold mellem Grønland og de 27 EU-lande, siger Per Haugaard, som er EU-Kommissionens repræsentationschef i Danmark.

- Grønland er allerede en vigtig samarbejdspartner for EU i dag, men der er potentiale for at gøre meget mere. Så vi glæder os til et nærmere, tættere og mere praktisk samarbejde med Grønland.

Den konkrete dato for åbningen af repræsentationen er dog stadig ukendt - af en simple grund, at EU-Kommissionen mangler at finde ledige lokaler til kontoret, som skal bestå af fire medarbejdere.

Kontorchefen er dog udpeget og er ifølge Per Haugaard en person fra EU-Kommissionens egne rækker, som er yderst vant til at begå sig i Grønland. Navnet er dog stadig en hemmelighed for offentligheden.

Derudover bliver der ansat tre politiske medarbejdere, hvoraf en eller to af dem bliver lokale, grønlandsktalende personer.

EU har øje på Grønlands undergrund

Men hvad får Grønland ud af, at EU rent fysisk flytter til Nuuk?

Ifølge Per Haugaard vil det give lettere adgang til, at alt fra Naalakkersuisut, uddannelsesinstitutioner og virksomheder kan søge penge fra EU.

- Der vil være en daglig kontakt. Vores kontor vil kunne oplyse beboerne i Nuuk og resten af Grønland om, hvad EU laver, hvad mulighederne er for at få støtte til forskellige aktiviteter. Grønlands erhverv kan søge om støtte til diverse projekter, siger han.

LÆS OGSÅ Bruxelles brygger på EU-kontor i Nuuk med tre til fem ansatte

Han lægger ikke skjul på, at især Grønlands mineraler har stor interesse for EU.

Den digitale industri higer efter råvarer, som kan udvindes fra den grønlandske undergrund. Og det er EU-Kommissionen parat til at investere i.

- Det er der, hvor EU har en ekspertise og kan samarbejde i nogle enkelte projekter for at se, hvordan man kan udvinde mineraler i fremtiden på den allermest bæredygtige måde, siger Per Haugaard.

Han tilføjer, at også miljøbeskyttelse, forskning og bekæmpelse af klimaforandringer er nogle af de hovedområder, som EU især har øjnene rettet mod som investeringsområder. 

EU er vigtig for Grønlands økonomi

Hvad er EU-Kommissionen?

 

EU-Kommissionen er en uafhængigt del af EU.

 

Kommissionen fremsætter lovforslag til Europa-Parlamentet og Det Europæiske Råd. Desuden styrer den EU's pengekasse og er med til at overvåge, at EU's regler bliver overholdt i medlemslandene.

 

Kommissionen forhandler desuden internationale aftaler på plads for hele EU.

 

Der sidder 27 medlemmer - også kaldet kommissærer - i Kommissionen, som er én fra hvert EU-fald

Selv om Grønland meldte sig ud af det, der dengang hed EF, i 1985, har landet i dag en række økonomiske samarbejdsaftaler med EU, især på uddannelsesområdet og fiskeriområdet.

Pengene er i dag en stor del af Grønlands økonomi. Alene i 2023 modtager landskassen 218 millioner kroner fra EU - et beløb, som stiger til 251 millioner kroner fra 2024.

I efteråret 2021 oplyste EU-Kommissionen planerne om at åbne et kontor i Grønland. Det skete samtidig med, at EU fremlagte sin arktiske strategi.

LÆS OGSÅ EU-Kommissionen vil stå stærkere i Arktis med kontor i Nuuk

Dengang udtalte formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, glæde over et kommende EU-kontor i Grønland.

- Vi kan udnytte dette skridt ved at samarbejde med stormagtslande, så vi kan komme til at deltage i styringen af udviklingen af Arktis, sagde han til KNR.

Direkte adspurgt om åbningen af et EU-kontor i Nuuk også skal være med til, at Kina og Rusland bliver holdt på afstand af Grønland, svarer Per Haugaard:

- Det er selvfølgelig noget, der indgår i vores overvejelser. Men det overordnet mål er, at EU og Arktis, især Grønland, får et tættere samarbejde,