Forslag fra dansk regering: Mere antiluftskyts og flere ansatte i Forsvaret

Både Søværet og Hæren skal have bedre mulighed for at beskytte sig mod fjendtlige angreb. Og så skal der bruges penge på at styrke bemandingen i hele Forsvaret.
Inspektionsskibet Hvidbjørnen
Søværnets skibe skal være udstyret med mere missiler og torpedoer, som kan forsvare dem mod angreb fra luften og fra ubåde. På billedet ses inspektionsskibet Hvidbjørnen, der hører under Arktisk Kommando. Foto © : Søren Dreijer og Christian Thøgersen/1 Eskadre
22. november 2023 12:30

Søværnet skal have bedre mulighed for at skyde fjendtlige droner og missiler ned. Det samme gælder Hæren.

Sådan lyder det i det første udspil fra den danske regering til en ny mangeårig aftale for Forsvaret.

Regeringen ønsker at bruge 6,5 milliarder kroner på såkaldt nærluftforsvars­missiler og torpedoer til Søværnet. Torpedoer skal være med til at bekæmpe angreb fra ubåde i farvandene omkring Danmark, Færøerne og Grønland.

På landjorden skal hæren også have luftværnsenheder, der kan skyde trusler fra luften ned.

Det skal alt sammen være med til at sikre, at Kongeriget Danmark lever op til krav fra NATO. Det oplyser Forsvarsministeriet i en pressemeddelelse.

Flere ansatte i Forsvaret

Derudover skal Kongerigets forsvar have flere ansatte. Regeringen vil derfor bruge 3,5 milliarder kroner på at tiltrække, fastholde og uddanne mere personale.

Det sker, efter Forsvaret de seneste år har kæmpet med personaleflugt ifølge soldaternes fagforening HKKF - særligt på baggrund af lave lønninger.

- Det er helt afgørende, at vi får opbygget en robusthed i organisationen, inden vi kan geare op som ønsket med mange nye materielanskaffelser, siger den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V).

I alt dækker første udspil fra regeringen til en ny forsvarsaftale over et beløb på 13 milliarder kroner. Det kommer ud af et samlet budget på 143 milliarder kroner, som et flertal i Folketinget i foråret afsatte.

I sidste uge bragte Altinget Arktis et lækket dokument fra Forsvarsledelsen. Heri stod, at Forsvarets top blandt andet foreslår at investere massivt i flyvebaser i Grønland under Arktisk Kommando. 

Til gengæld skal Søværnets gamle skibe, som patruljerer i Nordatlanten, sejle yderligere 15 år. Det har dog vakt kritik fra flere militæreksperter.  

Det er partierne i Folketinget, herunder de nordatlantiske partier, der forhandler om en ny forsvarsaftale for hele kongeriget.