Medie: Forsvarets fly og skibe i Arktis er slidte

Forsvarets skibe og fly i Arktis er ude af stand til at overvåge området omkring Grønland og Færøerne året rundt. Og det udgør en sikkerhedsrisiko.
Inspektionsskibet Triton er en af de to forsvarsskibe, der er ved at være slidte efter 30 år på vandet. Foto © : Connie Fontain
04. oktober 2022 14:04

Det danske forsvar har fire skibe i Tethis-klassen, og to af dem skal efter planen patruljere omkring Grønland og Færøerne året rundt.

Men det sker ikke. For skibene er slidte og skal oftere og oftere til reparation. Det siger chefen for Søværnet, Carsten Fjord-Larsen, til DR.

- Når vi har skibe, der er over 30 år gamle, så vil risikoen for tekniske havarier bare øges.

Det gælder for eksempel skibet Vædderen, der sidste år måtte til reparation i otte dage i Island. Og kort efter måtte søsterskibet Triton på værft i Frederikshavn.

LÆS OGSÅ Færøerne siger ja til luftradar efter lang tids debat

Og fordi skibene er over 30 år gamle, er reparationerne ikke altid hurtige at klare, fortæller chef for 1. eskadre, Gorm Bergqvist, til DR.

Han oplyser, at der i maskinrummet på skibene er dele, som ikke længere produceres. Derfor skal der af og til specialproduceres reservedele, når noget går i stykker.

Også forsvarsflyet Challenger burde stå til rådighed for Grønland året rundt. Men det har også været meget på værksted det seneste år.

LÆS OGSÅ Opposition: Det kan vi bruge amerikanske radarer til

Dermed har forsvaret ikke et klart indblik i, hvad der sker i Arktis. Det vurderer seniorforsker i sikkerhedspolitik ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen.

Og det bekymrer folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra Inuit Ataqatigiit.

- Det betyder, at det er mere usikkert i forhold til den grønlandske befolkning. Når vi ved, at russerne har flere og flere militære anlæg tættere og tættere på Grønland og faktisk kan nå til Grønland med militærfly, siger hun til DR.

Folketinget vedtog sidste år at investere 1,5 milliarder kroner i Forsvaret i Arktis. De penge er endnu ikke fuldt ud investeret.

Den danske regering har dog oplyst, at det danske forsvar over en bred kam bør styrkes i kommende år.