Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (t.v) og den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov mødtes fredag i Moskva.Foto: RitzauScanpix

Medie: Ruslands konsulplaner er godkendt af Naalakkersuisut

Grønland er "open for business" lyder det fra naalakkersuisoq Steen Lynge, der håber, at det kan være med til at øge handlen mellem landene inden for fiskeriet.

Fredag kom det frem, at Rusland ønsker en honorær konsul i Grønland.

Det fortalte Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov efter et møde med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod, og det er helt i tråd med Naalakkersuisuts ønsker.

Netmediet Sermitsiaq skriver, at planerne om en russisk honorær konsul er godkendt af Naalakkersuisut.

- Grønland er open for business og samarbejde med flest mulige lande. Jeg hilser derfor det russiske ønske om at udnævne en honorær konsul i Grønland velkommen. Jeg håber, at det russiske initiativ vil føre til mere samarbejde mellem Rusland og Grønland, herunder med hensyn til en videreudvikling af vores samhandel og samarbejde på fiskeriområdet, udtaler Steen Lynge til netmediet.

Sermitsiaq skriver også, at Rusland har fået godkendt en person til jobbet.

Udenrigsminister: Det er naturligt

Ifølge Naalakkersuisut har 13 lande lige nu en konsul i Grønland, og det er helt naturligt, at Rusland også gerne vil have en, mener udenrigsminister Jeppe Kofod.

- En række lande - Tjekkiet, Finland, Frankrig og flere andre - har konsuler i Grønland, og Rusland har i forvejen en honorær konsul på Færøerne og har haft det i mange år, så det er helt naturligt, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

LÆS OGSÅ Medier: Russerne vil åbne repræsentation i Grønland

Posten som honorær konsul er ulønnet, og det er ofte en erhvervsdrivende eller advokat, som vil hjælpe et lands udenrigstjeneste med at fremme eksport eller diplomati.

- Det er folk, som enten kommer fra landet eller har en særlig tilknytning til landet og dermed kan være en slags repræsentant i nogle sammenhænge. Det er en almindelig form for diplomati, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Han mener ikke, at det vil ændre noget nævneværdigt ved situationen i Arktis.

- Nej, det synes jeg ikke, det gør. Kongeriget Danmark er én blandt fem arktiske kyststater, og det er jo vigtigt, at de arktiske kyststater, der også er samlet i Arktisk Råd, har et godt og konstruktivt samarbejde med hinanden, og det gælder selvfølgelig også Rusland, siger udenrigsministeren.

Kommentarer

inatsisartut-sal-sep2019.jpg

Inatsisartuts EfterårssamlingGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt