Medie: Ruslands konsulplaner er godkendt af Naalakkersuisut

Grønland er "open for business" lyder det fra naalakkersuisoq Steen Lynge, der håber, at det kan være med til at øge handlen mellem landene inden for fiskeriet.
Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (t.v) og den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov mødtes fredag i Moskva. Foto © : RitzauScanpix
10. oktober 2020 17:58

Fredag kom det frem, at Rusland ønsker en honorær konsul i Grønland.

Det fortalte Ruslands udenrigsminister Sergei Lavrov efter et møde med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod, og det er helt i tråd med Naalakkersuisuts ønsker.

Netmediet Sermitsiaq skriver, at planerne om en russisk honorær konsul er godkendt af Naalakkersuisut.

- Grønland er open for business og samarbejde med flest mulige lande. Jeg hilser derfor det russiske ønske om at udnævne en honorær konsul i Grønland velkommen. Jeg håber, at det russiske initiativ vil føre til mere samarbejde mellem Rusland og Grønland, herunder med hensyn til en videreudvikling af vores samhandel og samarbejde på fiskeriområdet, udtaler Steen Lynge til netmediet.

Sermitsiaq skriver også, at Rusland har fået godkendt en person til jobbet.

Udenrigsminister: Det er naturligt

Ifølge Naalakkersuisut har 13 lande lige nu en konsul i Grønland, og det er helt naturligt, at Rusland også gerne vil have en, mener udenrigsminister Jeppe Kofod.

- En række lande - Tjekkiet, Finland, Frankrig og flere andre - har konsuler i Grønland, og Rusland har i forvejen en honorær konsul på Færøerne og har haft det i mange år, så det er helt naturligt, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

LÆS OGSÅ Medier: Russerne vil åbne repræsentation i Grønland

Posten som honorær konsul er ulønnet, og det er ofte en erhvervsdrivende eller advokat, som vil hjælpe et lands udenrigstjeneste med at fremme eksport eller diplomati.

- Det er folk, som enten kommer fra landet eller har en særlig tilknytning til landet og dermed kan være en slags repræsentant i nogle sammenhænge. Det er en almindelig form for diplomati, siger udenrigsminister Jeppe Kofod.

Han mener ikke, at det vil ændre noget nævneværdigt ved situationen i Arktis.

- Nej, det synes jeg ikke, det gør. Kongeriget Danmark er én blandt fem arktiske kyststater, og det er jo vigtigt, at de arktiske kyststater, der også er samlet i Arktisk Råd, har et godt og konstruktivt samarbejde med hinanden, og det gælder selvfølgelig også Rusland, siger udenrigsministeren.