Medier: Russerne vil åbne repræsentation i Grønland

Rusland ønsker at være diplomatisk til stede i Nuuk. Det siger den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov, fredag efter et møde i Moskva med den danske udenrigsminister.
Den danske udenrigsminister Jeppe Kofod (t.v) og den russiske udenrigsminister Sergei Lavrov mødtes fredag i Moskva. Foto © : RitzauScanpix
09. oktober 2020 11:19

Der skal findes lokaler til endnu et udenlandsk repræsentation i Nuuk.

I hvert fald hvis der kommer handling bag ordene fra den russiske udenrigsminister, Sergei Lavrov.

På et pressemøde i Moskva fredag sagde Lavrov, at Rusland ønsker en form for repræsentation i Grønland. Det skriver DR og Politiken.

Ifølge dr.dk vil der være tale om en honorær konsul fra Rusland i Grønland. En honorær konsul er en person, som er udpeget af Rusland, til at tage sig af opgaver i Grønland.  

LÆS OGSÅ Se billeder: Amerikansk konsulat hejser flag i Nuuk

Udtalelsen kommer efter et møde med den danske udenrigsminister Jeppe Kofod, som - ifølge Sergei Lavrov - har givet en positiv tilkendegivelse på ønsket. Det er dog endnu ikke bekræftet.

Heller ikke Naalakkersuisut har meldt noget ud omkring Ruslands ønske.

I juni i år åbnede USA et konsulat i Nuuk i lejede lokaler hos Arktisk Kommando.

Både USA og Rusland kappes i en geopolitisk konkurrence om at få bedst adgang til blandt andet søruter, forskning, råstoffer og handel i Arktis.

Også militært kæmper stormagterne, sammen med Kina, om at få kontrol over området.

Præcisering: Der har stået i artiklen, at Rusland ønsker et konsulat i Grønland. Det er ikke tilfældet, og det er nu rettet til en honorær konsul i stedet for.