Massiv kritik af Kommuneqarfik Sermersooq om bæredygtighed

Kommunen har købt en rapport, som eksperter kalder "ugennemsigtig, mangelfuld, uklar og manipulerende". Rapporten fik ellers kommunen til at kåre Nuuk som ”verdens første bæredygtige hovedstad".
- Vi overdramatiserede, da vi skrev, at Nuuk er den første bæredygtige hovedstad i verden, siger Emil Skjervedal, der er erhvervschef i Kommuneqarfik Sermersooq.
22. oktober 2021 19:45

Der er ikke grundlag for at sige, at Nuuk er bæredygtig.

Så klar er beskeden fra flere af de forskere, som DR Detektor har fået til at dykke ned i en rapport, der tidligere på året fik Kommuneqarfik Sermersooq til at skrive:

”Nuuk bliver den første bæredygtige hovedstad i verden”.

Et spørgsmål, som vi på KNR også tidligere har skrevet om.

LÆS OGSÅ Kommune har betalt for rapport, som kårer Nuuk som verdens første bæredygtige hovedstad

Kommunen erkender overdramatisering

Forskerne, som både KNR og Detektor har talt med, kritiserer blandt andet rapporten for at være ugennemsigtig og mangelfuld. For eksempel er det umuligt at finde ud af, hvilke byer Nuuk bliver sammenlignet med, og hvad bæredygtighed egentlig betyder.

Til KNR erkender erhvervschef i Kommuneqarfik Sermersooq Emil Skjervedal en del af kritikken:

- Vi har overdramatiseret i vores pressemeddelelser. Vi har redigeret dem i dag, så de kan komme ud på vores hjemmeside senere.

Hvad er det, I redigerer væk?

- Det er overskriften ”Nuuk i kapløb som verdens første bæredygtigheds certificerede hovedstad” og ”Nuuk har slået alle andre hovedstæder i verden, når der måles på bæredygtighed”.

Hvorfor har I ændret dem?

- Det er fordi, at det er forkert, svarer Emil Skjervedal.

Det er virksomheden EarthCheck, som har udarbejdet rapporten, som Kommuneqarfik Sermersooq tog udgangspunkt i, da de skrev deres pressemeddelelser.

LÆS OGSÅ Nuuk er verdens første bæredygtige hovedstad

Kommunen har selv bestilt og betalt for EarthChecks rapport og skal hvert år betale lidt over 50.000 for at beholde certificeringen som bæredygtig turistdestination.

På trods af kritik fortsætter samarbejdet

Selvom der både er danske og grønlandske forskere, som mener, at rapporten fra EarthCheck er både misvisende og uklar, er de i Kommuneqarfik Sermersooq dog stadig tilfredse med virksomheden.

- Vi regner bestemt med at fortsætte samarbejdet med EarthCheck, siger Emil Skjervedal.

Han peger blandt andet på, at EarthCheck er en anerkendt virksomhed, og at virksomhedens arbejde hjælper kommunen til at udvikle Nuuk i en mere bæredygtig retning.

Når man ringer til EarthCheck, får man en forvirret hollænder

Både KNR og DR Detektor har forsøgt at få EarthCheck i tale for at forholde dem kritikken fra forskerne.

Da vi her på KNR forsøgte at få fat i EarthCheck, endte vi hos en forvirret medarbejder i Holland, der ikke længere arbejde i virksomheden.

Detektor har haft en længere mailkorrespondance med virksomheden, men det har ikke været muligt, at få virksomheden til at svare på, hvordan de laver deres undersøgelser.

Gennemsigtigheden er da også noget, som Kommuneqarfik Sermersooq vil vende med EarthCheck.

- Der er helt sikkert nogle ting, som vi skal have kigget på i vores samarbejde med EarthCheck, siger Emil Skjervedal.

Når kommunen hvert år betaler mere end 50.000 kroner til EarthCheck, kunne det så ikke være et krav, at det skal være mere gennemsigtigt, så borgerne ved, hvad deres penge går til?

- Jeg vil ikke love noget nu og her. Det er noget, vi skal vurdere. Men det er en dialog vi vil tage med EarthCheck, og jeg håber også, at de vil stille op og forklare sig i et interview.

Kommuneqarfik Sermersooq har dog lovet, at de vil formidle en kontakt mellem EarthCheck og KNR, så vi kan få svar på de spørgsmål, der endnu er uafklarede.

Du kan høre udsendelsen fra Detektor her eller finde den som podcast.