Turister på vej udf med Nuuk Water Taxi.Foto: Greenland Water Taxi

Nuuk er verdens første bæredygtige hovedstad

Virksomheden EarthCheck har tildelt den grønlandske hovedstad en certificering som bæredygtig turistdestination.

Som den første hovedstad i verden er Nuuk blevet anerkendt som bæredygtig.

Helt præcist er det virksomheden EarthCheck, som har tildelt den grønlandske hovedstad certificeringen som bæredygtig turistdestination.

Kommuneqarfik Sermersooq hyrede selv EarthCheck til at vurdere Nuuk, og i vurderingen har man set på fire forskellige kategorier: Økonomi, miljø, socialområdet og kultur.

Det siger Salik Hard, der er projektleder i Kommuneqarfik Sermersooq.

Vandkraft og lokal arbejdskraft 

Han fremhæver blandt andet brugen af lokal arbejdskraft i turismeerhvervet som et af de punkter, hvor byen klarer sig godt:

- Vi har mange lokale beskæftiget i turismeerhvervet. I forhold til miljøet lever vi også op til de krav, som skal til for at kunne påberåbe os bæredygtighed, siger Salik Hard.

I forhold til klima og miljø er det blandt andet forsyningen af vedvarende energi fra vandkraftværket, som trækker i bedømmelsen af Nuuk.

LÆS OGSÅ Kommune har betalt for rapport, som kårer Nuuk som verdens første bæredygtige hovedstad

Dog viser rapporten fra EarthCheck også, at der stadig er meget, der kan forbedres:

- Der findes ingen destinationer i verden, som scorer 100 procent på alt. Der hvor vi halter efter er, at vi udleder for mange drivhusgasser per person. De andre punkter er tyveri- og voldsraten, som er for høj, siger Salik Hard. 

Spørgsmålet er så, hvad man kan bruge anerkendelsen som verdens første bæredygtige hovedstad til?

Svaret er flere turister til Grønland.

- Vi oplever, at turistaktørerne ønsker, at vi er bæredygtige. De gider ikke komme, hvis ikke vi er bæredygtige. Så det er et stigende krav i tursimesektoren, at der er fokus på bæredygtighed, siger Salik Hard.

Glade guider og direktører

Og en titel som bæredygtig hovedstad er godt nyt for dem, der tjener penge på turisterne. 

Direktør for Nuuk Water Taxi, Anders Lykke Laursen, har selv været frivillig i arbejdsgruppen “Green Team”, som har været med til at sikre certificeringen. Han er ikke i tvivl om, at titlen vil få stor betydning for hele landet:

- Titlen som bæredygtig hovedstad kan være med til at understøtte den fantastiske udvikling, der har været i hele Grønland i forhold til turismen og vores arbejde med at promovere vores destination, siger han. 

- Jeg mærker en stigende interesse for bæredygtighed blandt vores kunder. Der er sågar udenlandske agenter, der ikke vil sejle med os medmindre vi dokumenterer, at vi for eksempel ikke bruger plastikbestik og tallerkener ombord. Så alt det plastik er afskaffet, siger han.

Hos Visit Greenland, der også har været repræsenteret i “Green Team” håber man, at Nuuk kan inspirere andre byer i Grønland: 

- Der er stort fokus på bæredygtig turisme på verdensplan. Det er noget, agenter og turister aktivt vælger efter, siger Visit Greenlands direktør, Hjörtur Smárason.

Adventure-firmaet Two Ravens bakker ham op:

- På vores ture falder snakken tit på netop bæredygtighed, og det er tydeligt, at gæsterne sætter pris på, at de er med til at støtte udviklingen og de lokale. Så bæredygtighed er helt klart noget, der har interesse hos vores gæster, fortæller Thorlak Skifte Nielsen, der er medstifter og guide hos Two Ravens. 

Hvert år vil EarthCheck holde øje med, om Nuuk fortsætter den bæredygtige udvikling. Sker det ikke, kan byen miste sin uofficielle titel, som verdens eneste bæredygtige hovedstad.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt