Martha Abelsen: Vi bør aldrig tage let på seksuelle krænkelser

Vi må ikke lade os kue af frygt for reaktioner fra krænkeren, siger naalakkersuisoq efter anklager om krænkelser i Siumut.
Sexchikane hører ikke hjemme i vores samfund, siger naalakkersuisoq for sundhed, sociale anliggender og justitsområdet, Siumuts Martha Abelsen. Arkivfoto. Foto © : KNR
10. marts 2020 06:12

Ingen former for sexchikane eller krænkelse skal tolereres.

Sådan lyder meldingen fra naalakkersuisoq for sundhed, sociale anliggender og justitsområdet, Siumuts Martha Abelsen.

- Det bør ikke have en plads i vores samfund – heller ikke i festlige lag eller ”for sjov” blandt kollegaer. Det vil jeg – som Naalakkersuisut for ligestilling – gerne slå fast for enhver, siger hun i en pressemeddelelse.

I slutningen af februar anklagede ti kvinder fra Siumut partiets nu forhenværende partisekretær Mikael Petersen for seksuelle krænkelser.

LÆS OGSÅ Netmedie: 10 kvinder anklager Siumuts Mikael Petersen for krænkelser

Det ærgrer Martha Abelsen, at det har fundet sted i hendes eget parti.

- Vores parti har regeret hurtigt på klagerne, og det kan vi kun være tilfredse med. Vi bør aldrig tage let på seksuelle krænkelser, siger hun.

Grænsen for sexchikane er tydelig

Kvinderne, der er stået frem, er blevet mødt af forskellige reaktioner. Flere partiformænd har også kommenteret situationen. Atassuts formand, Aqqalu Jerimiassen, sagde til Sermitsiaq.ag, at grænsen kan være svært at finde.

- Nogle gange er der ikke så langt fra at hygge med kollegaerne til sexchikane, sagde han.

Det er Martha Abelsen ikke enig i - tværtimod.

LÆS OGSÅ Kim Kielsen: Vi må ikke tolerere krænkelser

- Grænsen for sexchikane er meget tydelig. Grænsen går der, hvor handlinger eller kommentarer er uønskede af modtageren. Eller når målet er at skabe en ubehagelig, ydmygende eller nedværdigende situation for offeret, siger hun.

- Det gør mig derfor oprigtigt ked af det, når jeg kan se at mange i vores samfund er bange for at gøre op med disse krænkelser, tilføjer Abelsen.

Og hun har en budskab til dem:

- Vi må ikke lade os kue af frygt for reaktionen fra krænkeren. Her må jeg - ikke bare som naalakkersuisoq - men også som borger i det grønlandske samfund opfordre mine medborgere til ikke at affinde sig i nogen som helst form for chikane.