Manglende arbejdskraft: - Der er ingen, der søger

Hvis det stod til Krissie Berthelsen Winberg, ansatte hun gerne flere lokale. Men virkeligheden er, at de ikke findes – endnu, siger hun.
Krissie Berthelsen Winberg vil finde løsninger på den manglende arbejdskraft – sammen. Foto © : Krissie Winberg
06. maj 2025 10:35

Grønlandske virksomheder kæmper med at skaffe nok arbejdskraft. Krissie Berthelsen Winberg, der er bestyrelsesleder i Grønlands Erhverv og erhvervsdrivende i restaurations- og hotelbranchen, sætter ord på en virkelighed, som mange virksomheder står i.

- Jeg ville ikke kunne drive min forretning, hvis ikke jeg kunne hente folk udefra. Det handler ikke om, at vi ikke vil ansætte lokalt. Det gør vi gerne – der er bare ikke nogen, der søger, fortæller Krissie Berthelsen Winberg, der står bag de populære caféer, Café Pascucci og Café Esmeralda, i Nuuk.

Derfor har hun søgt udover landets grænser og i stedet ansat udenlandsk arbejdskraft. Men den beslutning er ikke faldet i god jord hos alle.

En fortælling, der splitter

Netop problematikken med, hvordan man tiltrækker mere arbejdskraft, var oppe at vende på Grønlands Erhvervs delegeretmøde, der blev afholdt i weekenden i hovedstaden. Her blev Krissie Berthelsen Winberg genvalgt til at fortsætte som bestyrelsesleder.

Hun oplever, at der især på sociale medier og i den offentlige debat er en fortælling om, at virksomheder fravælger lokal arbejdskraft, fordi de anser dem for dovne eller uduelige.

- Det er en misforstået fortælling. Jeg tager mine beslutninger ud fra, hvem der gider arbejde. Jeg tager dem, fordi der ikke er nogle andre, der søger, fortæller Krissie Berthelsen Winberg og fortsætter:

- Vi har jobopslag ude hele tiden, men der kommer bare ikke nogen ansøgninger.

Samtidig peger hun på, at der er unge i Grønland, som ikke er i beskæftigelse eller uddannelse. Derfor efterlyser hun et større samarbejde om at få dem i gang, for der bliver nødt til at blive gjort noget, mener hun.

Kamp om kompetencer

Ifølge Krissie Berthelsen Winding handler den manglende arbejdskraft ikke kun om lysten til at arbejde, men også om mangel på faglige kompetencer. I restaurationsbranchen er det især uddannede tjenere og kokke, der er svære at finde, siger hun.

- Vi uddanner ikke nok. De dygtige lokale, vi har, gør det fantastisk, men vi slås om dem alle sammen, siger Krissie Berthelsen Winberg.

For at få vagtplanen til at hænge sammen, har hun gennem flere år ansat udenlandske medarbejdere – blandt andet fra Filippinerne.

- De fleste har været hos os i mange år og er nøglemedarbejdere. Uden dem kunne jeg ikke have åbnet en lounge eller en ekstra butik. Det havde aldrig kunne lade sig gøre, fortæller hun.

Hun ser gerne, at flere lokale kommer ind i branchen og bakker op om initiativer, der kan bidrage til at uddanne og opkvalificere den grønlandske arbejdsstyrke.

For lige nu står landet midt i  en arbejdskraftskrise, som både virksomheder  og samfund må tage alvorligt, mener hun.

- Vi skal ikke skamme os over at sige, at vi ikke er nok mennesker. Men så må vi også turde tage ansvar og turde finde løsninger sammen, siger Krissie Berthelsen Winding.