Alkohollov: Red Barnet vil have nye tiltag fra politikerne

Red Barnet efterlyser svar på, hvad der skal komme i stedet for den strenge alkohollovgivning, som blev rullet tilbage i denne uge.
Foto © : Merete Lindstrøm
Skrevet af Merete Lindstrøm
17. juni 2019 08:10

Torsdag blev en række stramninger i alkoholloven rullet tilbage efter at have fungeret siden marts sidste år.  

Red Barnet Grønland mangler undersøgelser af virkningen af den strammere lovgivning, før man lempede den igen.

- Vi synes, det er meget kort tid, at de nye stramninger har været der, og vi har ikke rigtigt noget grundlag for at vurdere, om det har haft en effekt. Det synes vi er rigtigt ærgerligt, siger bestyrelsesformand for Red Barnet Grønland, Jonna Ketwa.

LÆS OGSÅ Festen slutter stadig klokken tre på barer i Nuuk

Lempelserne af alkoholloven betyder blandt andet, at værtshusene kan sælge alkohol en time længere i weekenderne, at butikkerne må sælge alkohol i flere timer om dagen, og at de ikke skal afskærme alkohol for kunderne mere.

Jonna Ketwa erkender, at afskærmning alene ikke løser problemerne. Men det handler også om, hvilket budskab politikerne sender, når de lemper loven, mener hun.

- Vi er bekymrede for signalværdien i sig selv, siger hun.

Hvad vil politikerne så nu?

Red Barnet savner især at se politiske visioner for, hvordan de mange problemer som alkohol skaber, skal bekæmpes i fremtiden.

- Vi er ret bekymrede for, hvad der så skal ske. Hvad vil man så gøre for at forebygge alkoholmisbrug blandt unge mennesker, siger Jonna Ketwa.

LÆS OGSÅ Alkoholloven bliver lempet

Hun nævner, at alkohol er en del af rigtig mange af de sociale problemer, der er med børn og unge her i landet.  

-En del unge mennesker tager deres liv, når de er påvirket. Vi ved også, at en del af de seksuelle overgreb og nogle af de voldtægter, der bliver begået af unge under 18, sker i påvirket tilstand, og det bekymrer os rigtigt meget. En del vold bliver også begået i påvirket tilstand, siger hun.

Alkohol med måde og med grænser

Red Barnet har planer om et oplysningshæfte til forældre om, hvordan man taler med sit barn om alkohol.

Organisationen arbejder også med temaet om at sætte grænser i forhold til alkohol i deres kampagne om mobning, men ansvaret er fælles for borgere, organisationer, forældre og politikerne, understreger Jonna Ketwa, som sender en opfordring til politikerne.  

LÆS OGSÅ - Tænk jer godt om, før I lemper alkoholloven

- Vi ser gerne, at der kommer en kampagne for unge mennesker, som handler om, hvor meget man kan drikke, hvordan man skal opføre sig overfor hinanden, hvor grænserne går, når man er påvirket, og hvad skal man passe på, siger hun.