Det sagde partierne før valget 2018: Air Greenland skal ikke købes af Selvstyret

Selvstyret skal ikke overtage Air Greenland, lød det fra Siumut og Partii Naleraq før valget i 2018. I dag er selskabet 100 procent ejet af Selvstyret.
I løbet af seneste valgperiode er Air Greenland blevet helt opkøbt af Selstyret, selv om Siumut og Partii Naleraq afviste det før valget til Inatsisartut 2018. Foto © : Camilla Dam/KNR
15. marts 2021 04:18

Der var ikke meget opbakning fra Siumut, da Inuit Ataqatigiit under valgkampen til Inatsisartut i 2018 foreslog, at Selvstyret blev eneejer af Air Greenland.

- Nu er ikke det rigtige tidspunkt at foretage aktiekøb, lød det i 2018 i fra daværende næstformand i Siumut, Karl Kristian Kruse.

LÆS OGSÅ Siumut siger nej tak til opkøb af Air Greenland-aktier

Men Inuit Ataqatigiit mente, at ejerskabet af Air Greenland var et rod. For Selvstyret ejede 37,5 procent, mens SAS ejede 37,5 procent og den danske stat ejede 25 procent, og den fordeling betød, at alle parter plejede egne interesser, mente partiet.

Valgløfter: Det sagde partierne - og det skete der

Hvilke løfter er holdt siden seneste valg til Inatsisartut i 2018, og hvilke er brudt?

Det undersøger KNR i en artikelserie op til valget 6. april 2021.

- I dag er vi tre parter om at dele overskuddet og tre om at tage beslutningerne om for eksempel forbedringer. Hvis Grønland bliver eneejer af selskabet, behøver vi ikke at spørge andre for at træffe en beslutning, sagde Aqqaluaq B. Egede fra IA i 2018.

Dog holdte Erik Jensen fra Siumut en dør på klem. Han ønskede at se økonomiske beregninger på mulighederne for et 100 procent grønlandsk ejet Air Greenland.

Air Greenland blev 100 procent grønlandsk et år efter

Hos Partii Naleraq mente man i stedet, at Selvstyrets andel i Air Greenland skulle sælges og pengene lægges i et nyt, 100 procent grønlandskejet selskab.

For Air Greenland var dyr i drift - uanset et ejerskifte. Derfor er der brug for et nyt selskab, lød det fra partiet.

LÆS OGSÅ Naleraq vil sælge det hele - Nunatta Qitornai vil købe en smule

Det eneste parti udover IA, der så muligheder i, at Selvstyret overtog en større del af Air Greenland, var Nunatta Qitornai.

- Det vigtigste er ikke, hvorvidt Grønland ejer 100 procent af selskabet, men at Grønland har en bestemmende ejerandel i Air Greenland, sagde formanden Vittus Qujaukitsoq før valget i 2018.

Demokraterne, derimod, mente, at man skulle se nærmere på en fuld privatisering af Air Greenland.

LÆS OGSÅ Air Greenland vil gerne købes hjem

Men selv om Siumut siden valget har siddet i spidsen af Naalakkersuisut, gik det ikke, som partiet lovede - og heller ikke som Demokraterne mente.

For bare et år senere blev resten af Air Greenland opkøbt af Selvstyret. 

Det skete, da den danske Løkke-regering tilbød at sælge statens og SAS' del af Air Greenland. Samtidig ville den danske stat købe sig ind i Kalaallit Airports International A/S.

Salget af aktierne i flyselskabet ville indbringe den danske stat et trecifret millionbeløb. Penge, der kunne investeres i Nuuk og Ilulissat lufthavne. 

Og i 2019 var salget en realitet. I en pressemeddelelse fra 29. maj 2019 skriver Naalakkersuisut - med Siumut i spidsen:

- Naalakkersuisut og Demokraatit er sammen meget tilfredse med, at det samlede ejerskab af Air Greenland nu er kommet på grønlandske hænder.

Selvstyret betalte i alt 461 millioner kroner til SAS og staten for deres aktier i Air Greenland.