Malik Berthelsen er ikke overrasket over konklusionerne i evaluering

Landets borgmestre har set evalueringen af den kommunale struktur, som blandt andet peger på, at der er for meget fjernstyring i kommunerne.
Det overrasker ikke borgmester i Qeqqata Kommunia Malik Berthelsen, at borgerne skyder skylden på de folkevalgte politikere. Foto © : KNR
20. september 2024 07:25

Evalueringen af den kommunale struktur har været ventet af naalakkersuisoq for sociale anliggender, Jess Svane, længe.

Og sidste uge blev den offentliggjort for landets fem kommuner.

Evalueringen er bestilt ovenpå utilfredshed i flere af landets kommuner. Borgerne mener, at de er for store, og de er for langt fra indflydelse.

Det er også den læring borgmesteren i Qeqqata Kommunia, Malik Berthelsen, gør sig efter at have læst rapporten.

- Det er bemærkelsesværdigt, at utilfredsheden er størst i byer uden en lokal borgmester, hvor der er en følelse af, at beslutninger træffes langt væk fra lokalsamfundet.

Handler ikke om dårlig service

Inatsisartut pålagde i 2022 Naalakkersuisut at gennemføre en evaluering af kommunernes struktur.

Evalueringen viser, at tilfredsheden med kommunernes service er lav blandt borgerne, hvilket vurderes som bekymrende.

Men den konklusion giver borgmester Malik Berthelsen ikke meget for

- I enhver situation er det nemmeste og mest oplagte at skyde skylden på de valgte politikere, så jeg er ikke overrasket over denne evaluering.

Sidste år udtrykte borgere i Maniitsoq ønske om at løsrive sig fra Qeqqata Kommunia, fordi de følte sig overset.

Kommunalbestyrelsen afviste dog ønsket.

Malik Berthelsen mener ikke, at utilfredsheden handler om den konkrete service fra kommunens side:

- Når folk er utilfredse, er det ofte fordi, de føler, at beslutningerne træffes langt væk. Det handler mere om en oplevelse af at være styret fra distancen end den egentlige service, de modtager.

Borgerne har selv et ansvar

På landsplan er der tydelig utilfredshed med kommunernes service, men borgmesteren i Qeqqata Kommunia mener, at borgerne også selv har et ansvar for at sikre forbedringer.

- Vi må huske, at mange af vores problemer starter med vores egen adfærd. Hvis vi ønsker at mindske problemerne, må vi også ændre vores egen tilgang og adfærd.

Malik Berthelsen erkender, at kommunen ikke har været god nok til at kommunikere sine beslutninger og initiativer klart til borgerne.

- Vi skal blive bedre til at formidle, hvad vi arbejder med, og hvilke beslutninger der bliver truffet. Det er en udfordring, vi skal tage op.

Hvis Maniitsoq ønsker at løsrive sig fra Qeqqata Kommunia, skal beslutningen træffes af borgerne, og Malik Berthelsen tilføjer, at sagen først kan afsluttes ved næste valgperiode.