Múte B. Egede forventer, at servicekontrakten på Pituffik kommer hjem

Formanden for Naalakkersuisut forventer, at amerikanerne overholder den aftale, der er givet håndslag på omkring servicekontrakten på Pituffik. I onsdags var der ansøgningsfrist.
Selvom der var frist for at søge udbuddet i onsdags, går der stadig tid, før vinderen bliver afsløret. Det sker formentlig først sidst i efteråret eller i starten af vinteren i år. Det vil være vigtigt for Grønland, at få kontrakten, vurderer Múte Bourup Egede. Arkivfoto. Foto © : Malik Brøns / KNR
17. februar 2022 15:20

I denne uge har der været frist for at byde sig til, hvis man gerne vil vinde den omstridte servicekontrakt på Thule Air Base, Pituffik.

Men hvem der vinder udbuddet, og derfor i fremtiden blandt andet skal flippe burgere og vedligeholde basen, bliver først offentliggjort senere på året. 

Múte Bourup Egede (IA), der er formand for Naalakkersuisut, regner dog med, at kontrakten kommer på grønlandske hænder:

Sagen kort

Sagen om servicekontrakten på Pituffik startede i 2014. 

Der tildelte USA kontrakten til amerikanske Vectrus Services. 

Ind til da havde kontrakten i mange år været på dansk-grønlandske hænder. Aftalen indbragte godt 200 millioner kroner årligt til landskassen.

Men servicekontrakten skal ifølge en forsvarsaftale gå til et dansk/grønlandsk selskab. 

Derfor var det ifølge Kongeriget i strid med aftalen mellem USA og Kongeriget, da Vectrus Services fik kontrakten i 2014. 

Vectrus Services har kontrakten ind til 2024.

Kilde: KNR 

- Ud fra det, der er aftalt, forventer jeg, at Grønland får den nye servicekontrakt, siger han til KNR.

- Man er blevet enige om et grundlag for fremtidens servicekontrakter, som man har givet håndslag på. Jeg forventer, at det bliver overholdt, og at man på den måde danner grundlag for et godt samarbejde fremover.

LÆS OGSÅ Afgørelsens time nærmer sig: Hvem skal flippe burgere og vedligeholde Pituffik?

Da servicekontrakten sidst var i udbud, gik den til et amerikansk selskab, Vectrus Services. Både Grønland og Danmark mente dog, at resultatet af udbudsrunden skete i strid med gældende aftaler med USA.

Det har skabt frustrationer og vrede - særligt fra grønlandske politikere. 

Vendepunkt i 2020

Men for to år siden nåede Grønland, Danmark og USA et afgørende vendepunkt i forhandlingerne, da de indgik en ny aftale, der formentlig skal få kontrakten tilbage på dansk-grønlandske hænder.

Det er dét grundlag, som formanden for Naalakkersuisut henviser til. Ifølge ham har kontrakten nemlig stor betydning.

- Det vil betyde meget. Sagen har haft en stor principiel betydning for os. Jeg regner med og forventer, at de ting, der er aftalt frem mod denne her udbudsrunde, bliver overholdt. Det er både det økonomiske og det symbolske.

- Selvfølgelig vil vi gerne have noget ud af de ting, der foregår på grønlandsk jord. Rent økonomisk er det arbejdspladser, der bliver skabt, og skatteindtægter der kommer ind, som er meget vigtigt.

- Så er der noget helt principielt i, at når man er på grønlandsk jord, skal der også komme noget samfundsmæssigt bæredygtigt ud af det, siger Múte Bourup Egede.

LÆS OGSÅ Ny aftale om Pituffik: Servicekontrakt om millioner vender hjem til Grønland

Selvom de tre lande har givet håndslag og udstukket retningslinjer til udbudskravene, så er intet dog sikkert, før kontrakten er underskrevet. 

Det har flere eksperter, der følger sagen påpeget. Det samme gjorde Rasmus Leander, der forsker i udenrigspolitik på Ilisimatusarfik, for få dage siden.

Hvorvidt det vil påvirke Grønlands forhold til USA, hvis det ikke går, som Múte Bourup Egede forventer, vil han ikke svare på:

- Jeg kan bare sige, at jeg forventer, at de aftalte grundprincipper bliver overholdt, og at man dermed også får en samfundsmæssig bæredygtig udvikling ud af de ting, som kommer det grønlandske folk til gode, når det foregår på grønlandsk jord. 

Samme toner lyder fra Udenrigsministeriet i København. Her er der en klar forventning om, at udbudsvinderen er et dansk-grønlandsk selskab.

LÆS OGSÅ Dansk udenrigsminister: USA vil have Pituffik-kontrakt i udbud

KNR har bedt om et interview med udenrigsminister Jeppe Kofod (S), men det har ikke været muligt. I stedet har ministeren sendt et skriftligt svar:

- Jeg er rigtig tilfreds med det resultat, vi fra dansk/grønlandsk side opnåede i 2020 om servicekontrakten på Pituffik, som skal sikre, at kontrakten fremover tildeles et dansk/grønlandsk selskab.

- Det har været en højt prioriteret sag for både Danmark, Grønland og USA, og det er min klare forventning, at der kommer et godt resultat i overensstemmelse med vores aftale, siger Jeppe Kofod.