Dansk udenrigsminister: USA vil have Pituffik-kontrakt i udbud

Den omstridte servicekontrakt på Pituffik skal i udbud ifølge amerikansk lovgivning. Det oplyser den danske udenrigsminister Jeppe Kofod.
Siden 2015 har den danske og grønlandske regering forhandlet med USA om kriterierne i et nyt udbud om servicekontrakten på Pituffik. Arkivfoto. Foto © : Inuit Ataqatigiit
12. juni 2020 10:22

I maj droppede den danske regering et udbud om redningshelikoptere i Grønland. Det skete af hensyn til nationale sikkerhedsinteresser, oplyste forsvarsminister Trine Bramsen (S).

I stedet er staten gået direkte i forhandlinger med Air Greenland om at fortsætte som operatør for redningshelikopterne.

Men det samme kan ikke ske for servicekontrakten på Pituffik. Det oplyser udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i et svar til Aaja Chemnitz Larsen (IA) i Folketinget.

LÆS OGSÅ Professor: USA's million-tilbud får os til at glemme skandalesager

I modsætning til redningshelikopterne i Grønland, som hører under det danske forsvar, står det amerikanske forsvar for at udpege et selskab til servicearbejdet på Pituffik. 

Og det skal ifølge amerikansk lov ske på baggrund af et udbud.

- I disse drøftelser har USA fremført, at tildelingen af servicekontrakten ikke kan ske uden et forudgående udbud i henhold til amerikansk udbudslovgivning, oplyser Jeppe Kofod.

LÆS OGSÅ Ane Lone Bagger: Pituffik-aftale er afgørende for forhold til USA

Kongeriget har siden 2015 forhandlet med USA om servicekontrakten for at blive enige om nye udbudskriterier.

Ifølge en beslutning i Folketinget skal Kongeriget Danmark arbejde for at sikre Grønland størst mulig afkast af den amerikanske militære aktiviteter i Grønland.