Ane Lone Bagger: Pituffik-aftale er afgørende for forhold til USA
Det slog en revne ned i både landskassen og forholdet mellem Grønland og USA, da servicekontrakten i 2014 kom på amerikanske hænder.
Siden har forhandlingerne om vilkårene for den næste servicekontrakt mere eller mindre stået stille. Det sker til trods for, at sagen er blevet bragt op af Naalakkersuisut på talrige møder med naboerne mod vest.
- Naalakkersuisut har, sammen med den danske regering, arbejdet for at sikre størst mulig nytte til Grønland af den amerikanske militære tilstedeværelse. Her er særligt servicekontrakten på Pituffik i centrum, og vi har gentagne gange pointeret dette overfor USA, herunder på møder direkte overfor amerikanske politikere og embedsmænd.
Det skriver naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Ane Lone Bagger, på Naalakkersuisuts hjemmeside.
Men sagen er helt afgørende for Grønlands fremtidige samarbejde med USA.
LÆS OGSÅ Pentagon og kongeriget diskuterer servicekontrakten på Pituffik
- Naalakkersuisuts krav er, at der i samarbejdsrelationen først og fremmest skal komme en løsning på spørgsmålet om servicekontrakten på Pituffik, skriver hun.
Kravet fra Naalakkersuisut er, at løsningen skal være 'naturligt knyttet til Pituffik', at den får mærkbar økonomisk værdi for Grønland, og at løsningen bliver permanent.
Ane Lone Bagger understreger dog i debatindlægget, at Grønland har et godt forhold til USA, herunder et tæt samarbejde med flere delstater som Maine og Alaska.
I april sagde Naalakkersuisut som bekendt ja tak til godt 82 millioner kroner fra USA, som skal gå til rådgivning inden for især råstof- og turismeområdet herhjemme.