Forsvarsminister Trine Bramsen og naalakkersuisoq for Udenrigsanliggender, Steen Lynge har underskrevet en aftale om cybersikkerhed.Foto: KNR

Lynge: Grønland får bedre beskyttelse mod angreb på nettet

Selvom truslen fra cyberangreb mod Grønland er vokset er modstandskraften ikke fulgt med. Det skal ny aftale lave om på.

Der er brug for større muskler, når det gælder om at forsvare sig mod cyberangreb her i Grønland.

Derfor har naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge (D), i sidste uge underskrevet en aftale med Danmark om cybersikkerhed.

Med underskriften sikrede han, at Grønland bliver tilsluttet Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste.

- Det vil skabe mulighed for at kunne bremse cyberangreb eller andre tiltag, der kan være farlige for den enkelte borger, private virksomheder eller myndighederne i Grønland, siger han.

LÆS OGSÅ Grønland og Danmark underskriver erklæring om cybersikkerhed

For der har manglet digitale muskler til at afværge cyberangreb. Det stod blandt andet klart i 2015, da Naalakkersuisuts it-administration blev lammet af et cyberangreb.

- I dag har vi ikke redskaber til at forsvare de grønlandske borgere eller myndigheder. Vi har ikke nogen cybersikkerhed som sådan, og den ordning har man jo i Danmark. Derfor vil aftalen gavne den enkelte såvel som myndighederne i Grønland, siger han.

Bekymring for hvem der lytter med

Seniorforsker og ekspert i sikkerhedspolitik ved Københavns Universitet, Kristian Søby Kristensen, bakker op om analysen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Center skal beskytte Grønland mod cyberangreb

- Man er grundlæggende bekymret for, hvem der lytter med, når grønlandske politikere snakker med hinanden, og når de taler med Danmark. Ved at etablere det her samarbejde kan man sikre kommunikationslinjerne, så man kan føre en mere fortrolig samtale, siger han.

Sidste år blev truslen fra cyberangreb i Arktis igen understreget, da Nunavut i Canada blev udsat for et stort cyberangreb.

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt