Lidegaard: Stramning af EU's sæl-forordning kan skade Grønland

- Det er ikke rimeligt, at grønlandske fangere er truet på deres levevis på grund af årelange kampagner imod sælfangst, ofte baseret på mangelfuld information om grønlandsk sælfangst.
Skrevet af Laura Aggernæs
13. marts 2015 06:02

Sådan skriver den danske udenrigsminister Martin Lidegaard i et svar på et § 20 spørgsmål, som IA's folketingsmedlem Johan Lund Olsen har stillet om EU-kommissionens forslag til nye og skærpede regler for salg af sælskindsprodukter i EU.

Martin Lidegaard mener, at EU's nuværende sælfordning fra 2009 allerede har haft negative konsekvenser for Inuit og andre oprindelige folk, på trods af Inuit-undtagelsen. Og han er derfor ikke meget for den stramning, som EU Kommissionen lægger op til.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut: Ingen grund til at stramme EU's sælforordning

 

Kan medføre yderligere konsekvenser for Grønland

- Forslaget kan yderligere begrænse Grønlands eksport af sælprodukter til EU og få yderligere konsekvenser for Grønland, hvis tredjelande følger op med lignende forslag, skriver Martin Lidegaard.

Han fortæller, at det er blevet gjort klart for EU, at de også må løfte informationsbyrden og udrydde misforståelser om Grønlands sælfangst som forudsætning for at genoprette forbrugertilliden til legitime sælprodukter fra Grønland.

Og han oplyser, at Udenrigsministeriet og Miljøministeriet er i tæt dialog med relevante EU institutioner for sammen med myndighederne i Grønland at varetage Grønlands interesser i de aktuelle forhandlinger.

LÆS OGSÅ Chemnitz Larsen: Har Naalakkersuisut overset EU's sælstramning?

LÆS OGSÅ Doris Jakobsen: Sæleksport igen truet af EU

- Jeg har drøftet sagen flere gange med Naalakkersuisut, og vi er enige om sammen at holde EU fast på forpligtelsen til at varetage Grønlands rettigheder som et oprindeligt folk og til at sikre fortsat og gerne øget adgang for Grønlands sælprodukter i EU, skriver Martin Lidegaard.

EU-Kommissionens forslag skal afgøres senest den 18. oktober i år i EU.