Doris Jakobsen: Sæleksport igen truet af EU

Med et nyt forslag fra EU-Kommissionen risikerer den grønlandske sælskindseksport nu at komme til at afhænge af, hvor meget sælkød vi kan sættes til livs her i landet.
Foto © : Mikkel van Overeem/KNR
18. februar 2015 05:58

EU-Kommissionen har nemlig lavet et udkast til en ændring af deres sælskindsforbud for så vidt angår Inuit-undtagelsen - altså den undtagelse, der giver grønlandske sælskind adgang til EU på trods af det generelle forbud mod handel med sælskind.

Læs EU-kommissionens udkast her.

Men den ændring er ikke ligefrem nogen håndsrækning til de grønlandske fangere.

LÆS OGSÅ WWF blåstempler sælfangst og stiller krav til EU

Siumuts folketingsmedlem Doris Jakobsen mener, at EU vil gøre sælskindseksporten afhængig af, at alt sælkød bliver spist, og det er helt uacceptabelt siger hun.


- Kommissionen mener også, at det f.eks. er bekymrende, at vi fanger sæler med rifler, fordi de siger, at sælerne bliver påført unødig smerte eller stress. Jeg er ikke helt sikker på, hvordan EU forestiller sig, at man afliver et vildt dyr, hvis man ikke må skyde det. Det står jo ikke bundet i en stald. Efter Kommissionens nye forslag er der tilsyneladende ingen acceptabel måde at fange sæler på, siger Doris Jakobsen.


Og det er ifølge hende dobbeltmoralsk og diskriminerende. Som hun siger, så forsøger EU jo ikke at forbyde jagt i Europa. Her må jægere gerne skyde hjorte, elge, rensdyr, vildsvin og alle mulige andre dyr med rifler.

LÆS OGSÅ EU står fast på importforbud mod sæl

- Jeg tror, at det er på tide, at EU's medlemmer får lavet sig nogle grundige overvejelser om, hvilken form for samarbejde man ønsker sig i Arktis. At lave handelshindringer for at beskytte sin egen pelsindustri er i hvert fald ikke fremmende for samarbejdet, og den danske regering bør genoverveje støtten til EU's deltagelse i Arktisk Råds møder, tilføjer Siumuts folketingsmedlem.