EU står fast på importforbud mod sæl

Det lykkedes ikke at få EU-Domstolen til at underkende EU’s importforbud mod sæl. Det står klart efter en dom i torsdags, der slog fast, at det 3 år gamle importforbud er lovligt.
Skrevet af Martine Lind Krebs
30. april 2013 07:29

Det var en større gruppe af fangere, skindvirksomheder og handlende fra Canada, Grønland og en række andre lande, der havde rejst sagen – heriblandt det grønlandske ICC kontor og KNAPK.

KNAPK og ICC har siden forbuddets indførelse kritiseret det for at have slået markedet for sæl i stykker – også selv om sæler fanget af oprindelige folk er undtaget. Men argumenterne slog ikke igennem over for EU-Domstolen, der slog fast at sagsøgerne kom fra meget forskellige baggrunde og at de fleste ikke havde inuitbaggrund.

- Retten bekræfter, at målet med lovgivningen, som er at forbedre betingelserne for det indre markeds funktion - og med tanke på beskyttelsen af dyrevelfærd - ikke kan opnås på tilfredsstillende vis gennem handlinger i de enkelte medlemsstater og derfor kræver handling på EU-niveau, hedder det i dommen.

Det er anden gang, gruppen taber i EU-domstolen, og de har nu 60 dage fra dommen til at beslutte sig til, om de vil anke for anden gang.

Især den canadiske regering har gjort meget for at få EU til at omstøde importforbuddet. Fiskeriminister Keith Ashfield har efter dommen i en pressemeddelelse lovet fortsat at forsvare ‘den traditionelle, bæredygtige og humane sælfangst i Nordcanada’. Ifølge EUObserver vil den canadiske regering denne uge rejse sagen i handelsorganisationen WTO