Tema: PFAS

Landslæge: Derfor tester vi ikke for PFAS i drikkevandet

Ifølge landslægen ved man allerede, at der er PFAS i det grønlandske hav- og regnvand. Alligevel har naalakkersuisut ingen planer om at teste hverken drikkevand eller fødevarer.
Henrik L. Hansen har været landslæge i Grønland siden 2017. Ifølge ham er der ingen tvivl om, at regnen herhjemme også indeholder PFAS. Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Liv Almer
24. april 2023 07:07

Meldingen var helt klar, da naalakkersuisoq for landbrug, selvforsyning, energi og miljø, Kalistat Lund (IA), tirsdag udtalte sig til KNR om, hvorfor naalakkersuisut ikke tester hverken drikkevand eller fødevarer i Grønland for PFAS:

- Landslægeembedet siger, at efter deres vurdering er drikkevandet i sikkerhed i forhold til PFAS, og derfor er der ingen planer om at undersøge, om der er PFAS i drikkevandet, sagde Kalistat Lund til KNR.

Meldingen fra Kalistat Lund kommer efter, at KNR i sidste uge kunne afsløre, at myndighederne herhjemme hverken tester drikkevand eller fødevarer for de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier.

Ved det ikke med sikkerhed

Derfor har KNR nu spurgt landslægen, Henrik L. Hansen, hvordan han kan vide, at det grønlandske drikkevand er i sikkerhed, når det aldrig er blevet testet:

- Det gør man heller ikke med sikkerhed. Det, vi ved, er, at globalt set sker der en betydelig spredning af de miljøfremmede stoffer, primært fra industriområder. Og der er ingen tvivl om, at de også er spredt til Grønland, siger Henrik L. Hansen til KNR.

Ifølge ham ved man allerede, at kemikalierne er i havvandet, da det er sådan, de er kommet ind i fødekæderne. Men Henrik L. Hansen understreger også, at målinger fra andre områder viser, at problemet ikke nødvendigvis er akut, da forskere eksempelvis i norske studier har fundet meget begrænsede mængder.

Sagen kort

  • Flere studier viser, at forhøjede mængder af PFAS i blodet kan svække immunforsvaret, forhøje kolesteroltallet, give nyre- og testikelkræft og påvirke fostervægten.
  • For 10 år siden fandt forskere første gang enorme mængder af de sundhedsskadelige PFAS-kemikalier i isbjørne på østkysten i Grønland.
  • Siden er der jævnligt udført studier på gravide grønlandske kvinder, som viser, at de har noget højere mængder af stofferne i deres blod end gravide danske kvinder.
  • Senest for tre år siden påpegede en forskningsgruppe under Arktisk Råd et behov for, at man udfører undersøgelser af PFAS-mængderne i det samlede fødevaresystem herhjemme.
  • Alligevel tester Grønlands myndigheder stadigvæk hverken drikkevand eller fødevarer herhjemme for PFAS.
  • Kalistat Lund oplyser i et mailsvar til KNR, at de igangsætter et mindre prøvetagningsprogram.

Fluor i sne og regn

I midten af februar i år kunne et forskningsprojekt påvise, hvordan isbjørnene på Svalbard indeholder ’alarmerende’ mængder PFAS.

Ifølge forskningsprojektet kommer PFAS-kemikalierne til Arktis gennem blandt andet sne og regn.

 - Der er også PFAS i regn i Grønland. Det er jo meget veldokumenteret, at regnvandet over hele verden er problemet, og det er klart, at jo mere viden man har om ting, jo bedre kan man forholde sig til dem, siger landslægen.

Men alligevel har naalakkersuisut endnu ikke planer om at udføre stikprøver eller lignende, påpeger både Kalistat Lund og landslægen.

- De (landslægeembedet) placerer PFAS langt nede på prioriteringslisten. For eksempel brænder vi affaldet i de åbne dumpe her i landet. Her findes der endnu farligere kemikalier, og alligevel giver vi tilladelse til at brænde dem, selvom vi ved, hvor farligt det er, sagde Kalistat Lund i begyndelsen af ugen til KNR.

Medlem eller ej

Inatsisartut besluttede ved efterårssamlingen at ophæve det såkaldte territoriale forbehold for Stockholm-konventionen.

Det lyder måske indviklet og bureaukratisk, men helt konkret betyder det, at Grønland nu har mulighed for at tilslutte sig denne konvention.

Men det er svært at gennemskue, hvor Grønland præcis er i optagelsesprocessen. KNR har nemlig ikke kunnet få oplyst fra departementet for landbrug, selvforsyning, energi og miljø, hvorvidt man konkret har tiltrådt aftalen eller ej.

Og hvad er Stockholm-konventionen så?

Kort fortalt har Stockholm-konventionen til formål at beskytte menneskers sundhed og miljøet mod sundhedsskadelige kemikalier som PFAS.

Den kræver nemlig af medlemslandene, at de gør indsatser for at fjerne eller reducere udslippet af blandt andet en række PFAS-kemikalier.

Det, der allerede er ude, slipper vi ikke af med

Og ifølge Kalistat Lund vil Grønland være med på alle krav, når de tilslutter sig konventionen. Ét af disse krav er dog, at man overvåger mængderne af en række PFAS-kemikalier.

Så hvordan kan Grønland undlade at teste for PFAS i drikkevand og fødevarer, når Stockholm-konventionen direkte påbyder det?

- Hovedintentionen i de internationale konventioner er, at man undgår at forurene miljøet. Og det er alle jo også enige om, forklarer Henrik L. Hansen og fortsætter:

- Den rigtig dårlige nyhed om de her miljøfremmede stoffer, i særdeleshed sådan noget som PFAS, er, at de stort set ikke nedbrydes i naturen. Det er jo den helt store udfordring ved det her. Det, der allerede er kommet ud, slipper vi ikke af med. Den eneste vej frem er derfor at komme af med udledningerne og stofferne i dagligdagen.

Kalistat Lund oplyser til KNR, at naalakkersuisut ikke har planer om at teste for PFAS i drikkevand og fødevarer fremover. Han udelukker dog ikke, at man vil lave stikprøver på et tidspunkt.