Landslæge slår HIV-alarm

5 personer i alderen 20-40 år er er blevet smittet med HIV. Alle har en eller anden form for tilknytning til Sisimiut, men bor dog forskellige steder på kysten. Det er alarmerende, siger landslægen.
Foto © : Modelfoto
Skrevet af Merete Lindstrøm
14. november 2018 07:01

Et nyt udbrud af HIV-infektion har ramt Grønland. Det giver anledning til alvorlig bekymring for at smitten vil sprede sig yderligere, siger landslæge Henrik Hansen.

- Det er da relativt alvorligt fordi det viser jo der bliver ved med at opstå nye tilfælde og 5 er ret mange i en grønlandsk sammenhæng og det er specielt bekymrende at det er ungemennesker det drejer sig om, siger landslægen.

De 5 nyopdagede tilfælde er væsentligt yngre end gennemsnitalderen for ny-smittede med HIV i Grønland. Det betyder ifølge landslægen, at der er større risiko for at smitten går videre, fordi aldersgruppen erfaringsmæssigt har flere partnere end de lidt ældre.

LÆS OGSÅ Syfilis giver ekstra arbejde for sundhedsvæsenet

Henrik Hansen har ingen god forklaring på, hvorfor befolkningen har så svært ved at beskytte sig, når de har sex.

- Der er jo lavet temmelig meget oplysningsarbejde i årenes løb og man er rimelig godt stillet i Grønland ved at der er gratis kondomer og gratis adgang til sundhedsvæsenet for at blive undersøgt, siger han.

Men alligevel kniber det med at finde kondomerne frem i kampens hede og det har flere konsekvenser understreger landslægen.

- Vi må i hvert fald konstatere, at det bliver ved med at være et problem, og at vi i øjeblikket ser et hastigt stigende problem med syfilis i Grønland.

LÆS OGSÅ Syfilis presser sundhedsvæsenet

Ud fra de allerede kendte indberetninger forudser landslæge embedet, at der vil komme langt over 100 nye syfilis-tilfælde i 2018. Der er en reel risiko for at HIV vil kunne spredes på tilsvarende vis, oplyser Landslægen.

Derfor er opfordringen helt klar:

- Man skal tage de her problemer med de seksuelt overførte sygdomme alvorligt.  Det er noget, der kan have meget vidtrækkende konsekvenser for den enkelte og for samfundet for den sags skyld.

Der er i dag omkring 70 HIV-smittede i Grønland som er i livlang kontrol og behandling. Det er en betydelig udfordring for sundhedsvæsenet at varetage denne opgave oplyser landslægen.

Den eneste sikre måde at forebygge smitte med HIV og andre seksuelt overførte sygdomme, er at bruge kondom - eller cølibat.

LÆS OGSÅ Drengebarn født med syfilis

LÆS OGSÅ Landslæge slår alarm efter trist syfilis-rekord

LÆS OGSÅ Advarsel om syfilis blandt unge