Syfilis giver ekstra arbejde for sundhedsvæsenet
- Vi skal lave ekstra arbejde omkring oplysning af befolkningen, vi skal tage blodprøver på flere og vi skal lave smitteopsporing, siger ledende regionslæge i region Avannaa, Peter Vedsted.
I år er der allerede registreret 75 tilfælde af syfilis. Dette giver ekstra pres i sundhedsvæsenet, hvor lægerne blandt andet skal tage kontakt til dem, de smittede har haft seksuelt samkvem med.
- Vi skal finde ud af, hvem er det, man har været sammen med. Dem skal vi selvfølgelig også tale med, og så finde ud af om de eventuel også har fået syfilis, Peter Vedsted.
LÆS OGSÅ Syfilis tuniluuppoq
Syfilis viser sig ved sår på kønsdelene. Såret føles oftest hårdt og er ikke ømt. Og hvis man har mistanke om at man er smittet, skal man straks gå til læge.
- Når man kommer herop, så betyder det, at vi tager en blodprøve, vi undersøger om der er tegn på syfilis, og hvis man har syfilis, så skal man i behandling.
Regionslægen oplyser, at det er en relativt enkel behandling, som består af indsprøjtninger.
Derudover skal sundhedsvæsenet arbejde med oplysning, siger Peter Vedsted.
- Den oplysning, som vi skal lave, den går selvfølgelig ud på at fortælle, at hvis man har symptomer på noget fra sine kønsdele, så skal man op til os for at blive undersøgt, og så kan man få lavet en urinprøve og en blodprøve for at se om man har syfilis, siger ledende regionslæge i region Avannaa, Peter Vedsted.
LÆS OGSÅ Syfilisertut aatsaat taama amerlatigisut