Syfilis-alarm: Drengebarn født med syfilis

Et drengebarn er i 2018 blevet født med medfødt syfilis, der er overført fra moderen under graviditeten. Det fremgår af statistikkerne, som Landslægen mandag offentliggjorde.
Foto © : Flickr/Sergio Santos
Skrevet af Kathrine Kruse
08. oktober 2018 15:00

Frem til 10. september i år er der registreret 75 tilfælde af personer med syfilis her i landet i 2018. Heriblandt en enkelt nyfødt dreng, hvilket i følge landslægen er alarmerende:

- Smitte i fostertilstanden kan føre til abort, dødfødsel eller medfødt syfilis. Medfødt syfilis kan føre til en række forskellige kroniske tilstande, for eksempel misdannelser og mental retardering. I milde tilfælde opdages syfilis først senere i livet og nogle gange slet ikke, skriver landslæge Henrik L. Hansen i sin foreløbige beretning om syfilis-smitte i her i landet.

LÆS OGSÅ Landslæge slår alarm efter trist syfilis-rekord

10-årig også smittet med syfilis

Af tallene fra landslægen fremgår det også, at 12 unge i aldersgruppen 10 år til 19 år også er blevet smittet med syfilis, mens aldersgruppen fra 20 år til og med 29 år topper med 33 tilfælde af smitte med syfilis.

I Ilulissat, hvor sundhedsvæsenet tilbage i juli slog syfilis-alarm, fremgår det, at otte personer er blevet smittet med den alvorlige sygdom. Her er to teenagere i aldersgruppen 15 til 19 år blevet smittet, mens to personer i aldersgruppen 20 til 24 år også er blevet smittet.

LÆS OGSÅ Kønssygdomme hærger i Danmark...og her i landet også

 

Her ses antallet af tilfælde af syfilis på landsplan i perioden 2000 til og med 10. september 2018:

Her ses fordeling af alder og køn:

Statistikken fra Ilulissat: