VIDEO Læger opdateret på landets mange hjerteproblemer

Hjerteproblemer er et stigende problem, også i Grønland. Nogle er født med dårligt hjerte, andre får det fx pga. rygning. Derfor har landets læger været på hjerteseminar.
04. maj 2015 13:02

Niels Lyberth har haft hjerteproblemer hele sit liv og siden er fulgt blodpropper i hjernen. Du kan se hans historie herover.

Læger fra hele kysten har været samlet i Nuuk for at blive opdateret på alt omkring hjertesygdomme.

- Det vil hjælpe i akutte sager på skadestuen, for nu kan vi hurtigere finde ud af, hvad vi skal gøre. Er der noget, vi skal gøre nu, eller skal personen indlægges, siger læge Ivalu Spange Frederiksen til KNR.

Læs også Hjerneblødning bliver hyppigere i fremtiden

 

Ændret livsstil giver udslag
Hjertesygdomme er arvelige, men rygning forøger risikoen for hjerteproblemer ligesom vores ændrede livsstil kan ende med hjerteproblemer.

- Vores madvaner er lavet om, vi dyrker ikke så meget motion og kører mere i bil. Det har selvfølgelig en tor indflydelse, siger læge Nick Duelund, som arbejder på Dronning Ingrids Hospital i Nuuk.

Han ser flere forskellige slags hjerteproblemer til daglig.

- Blodprop i hjertet og kraftig hjertebanken ser vi hyppigst, eller at man får svagt hjerte – hjertet er jo en muskel, og så bliver hjertebanken svagere.

- Noget, vi er begyndt at se, er unge i 30-40 års alderen, der får blodpropper i hjertet. Og det er primært arveligt. Rygning er også en vigtig faktor, fastslår han.

Seminaret med fokus på hjerteproblemer er arrangeret i samarbejde med Grønlands Lægeforening.