Hjerneblødning bliver hyppigere i fremtiden

Rygning og alkohol øger risikoen for hjernebløbning. Sundhedsvæsenet forventer at antallet af hjerneblødninger vil stige i de kommende år.

Antallet af hjerneblødninger i Grønland har ellers været lavere i forhold til andre lande. Men sådan bliver det ikke ved med at være. Naalakkersuisut forventer at den ændrede livsstil og længere levealder vil medføre hyppigere tilfælde af hjerne blødning.

Det er medlem af Inatsisartut for Siumut Malik Berthelsen, der har stillet et paragraf 37 spørgsmål til Naalakkersuisut om hyppigheden af den sygdom, der i værste tilfælde invaliderer patienten. Det er typisk med delvis lammelse og talebesvær.

Antallet af hjerneblødninger ligger på omkring 107  i disse år, men vil som nævnt formentlig stige i de kommende år.

- Rygning er en meget disponerende faktor, men misbrug af alkohol har også betydning, skriver medlem af Naalakkersuisut for sundhed Agathe Fontain i sit svar til Malik Berthelsen.

Det er meget op til den enkelte at forebygge tilfælde af hjerneblødning. Livsstilssygdommer kommer nemlig også som følge af for lidt motion og kostvaner. Livsstilsambulatorierne Inuunerissarfiit er oprettet for at forebygge livsstilssygdomme.

Agathe Fontain oplyser også at Naalakkersuisut vil til efteråret tage initiativ til øget forebyggende indsats og bedre rehabilitering i samarbejde med kommunerne.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt