Kuno Fencker melder sig ud af Siumut og ind i Naleraq
![](/sites/default/files/styles/image_934x467/public/article_images/kuno-done1.jpg?itok=GP-QC72C)
Kuno Fencker har meldt sig ud af Siumut og meldt sig ind i Naleraq.
Det skriver han i en pressemeddelelese.
Dermed følger han i sporene på sin forlovede Aki-Matilda Høegh-Dam, der også meldte sig ind i Naleraq i går.
Kuno Fencker skriver i pressemeddelelsen:
- Jeg har i dag truffet beslutningen om at forlade Siumut og tilslutte mig Naleraq. Dette valg er baseret på både politiske og moralske overvejelser.
- Jeg har oplevet et pres fra lokalforeningen – især fra formanden – for at forlade partiet. Statsdannelse burde være en fælles sag i Siumut, men i praksis har der været interne uenigheder om noget så fundamentalt. Samtidig har Siumut bevæget sig tættere på IA, hvilket har gjort det svært at føre en selvstændig politisk linje.
- I Naleraq oplever jeg 100 procent opbakning til mine værdier og min vision for Grønland, melder den nu tidligere Siumutter.
Stiller op til Inatsisartut
Den udmelding står dog i skærende kontrast til Kuno Fenckers egne ord, som faldt under en debat i Inatsisartut sidste forår.
- Jeg fortryder ofte så inderligt, at jeg har været en del af partii Naleraq. Det må jeg erkende, sagde Kuno Fencker 16. maj 2024 under behandlingen af fiskeriloven.
Naleraq bekræfter i en pressemeddelelse, at Kuno Fencker er meldt ind i partiet, og at han - i lighed med Aki-Matilda Høegh-Dam - stiller op til Inatsisartutvalget 11. marts.
I et interview med KNR siger han om beslutningen:
- Aaargh. Det er tungt. Jeg kan godt lide de fleste i Siumut. Menneskerne i Siumut er dygtige.
- Men hvis jeg skal være direkte, så er grunden til, at jeg flytter til Naleraq, at deres planer om statsdannelse lige rt mine tanker.
KNR forsøger at få et interview med Siumut-formand Erik Jensen, men det har heller ikke været muligt endnu.
Kuno Fencker blev for alvor kendt, da han rejste til USA i kølvandet på Donald Trumps indsættelse. Her mødtes han med et medlem af Kongressen fra Donald Trumps parti og talte om, hvordan båndet mellem Grønland og USA skal styrkes.
Kuno Fenckers mødepartner var Andy Ogles, som har lavet et lovforslag i Kongressen om, at USA kan købe Grønland.
Ifølge Kuno Fenckers partiformand Erik Jensen var partiets ledelse ikke orienteret. Fencker rejste som ”privatperson”, lød det fra Erik Jensen.
Det var med til at sætte brand i Siumut. Og der blev pustet yderligere til flammerne, da Kuno Fencker sammen med Aki-Matilda Høegh-Dam åbenlyst flirtede med tanken om at skifte parti.
I fredags meldte Aki-Matilda Høegh-Dam sig ud af Siumut, og i går meldte hun sig ind i Naleraq - som hun også stiller op til Inatsiartutvalget for.
Fik 66 stemmer ved sidste valg
Det skete efter sidste uge, hvor røgskyen over Siumut bare voksede sig større og større. Kuno Fencker og Aki-Matilda Høegh-Dam havde i ugens løb gjort det meget klart, at de mener, at selvstændighedsprocessen i Siumut går alt for langsomt – og at de derfor overvejede deres fremtid i partiet.
Og så skete der tilsyneladende ting inde i Siumut. For pludselig ville partiformand Erik Jensen også sætte fart på selvstændighedsprocessen og ville gå til valg på at aktivere den såkaldte paragraf 21 i selvstyreloven. Det er den paragraf, der beskriver vejen mod selvstændighed og ifølge den skal der være en folkeafstemning. Den afstemning skal holdes indenfor de næste fire år, sagde Erik Jensen pludselig til DR i torsdags.
Han har ellers - ligesom de fleste andre partier i Inatsisartut – ikke villet skynde på en dato for folkeafstemning om selvstændighed.
Kuno Fencker fik 66 stemmer ved det sidste valg til Inatsisartut, og han sidder i parlamentet som suppleant.