Kravene til Pituffik: En dyr fejl

USA fik lov at formulere de krav, som Danmark stillede til USA, da servicekontrakten for Thulebasen sidste år skulle i udbud. Her overså embedsmændene tilsyneladende en forskel på dansk og amerikansk selskabsret, og det blev en dyr fejl.
Avisen Information
Avisen Information
Skrevet af Sara K. Jakobsen
21. januar 2015 11:44

Den åbnede nemlig op for, at amerikanerne kunne give kontrakten til det amerikanskejede Exelis Services i stedet for at beholde den på dansk/grønlandske hænder. Det skriver avisen Information i dag.

For at finde hoved og hale i sagen er udenrigsminister Martin Lidegaard i dag i skudlinjen i Folketinget, da der netop nu er forespørgseldebat om servicekontrakten ved Pituffik.

 

For at sikre, at kontrakten skulle blive på dansk-grønlanske hænder havde Danmark ellers krævet, at aftalen om servicekontrakten skulle indgåes med et selskab registreret i Rigsfælleskabet.

 

Læs også Thulesagen er blevet hastebehandlet i Folketinget

 

Samtidig fremgår det af et brev til amerikanerne, at selskabet ikke må være registreret som et udenlandske datterselskab.

 

- Problemet med den formulering er, at du skal være registreret som datterselskab, og det kan man ikke i Danmark, siger lektor i selskabsret ved Copenhage Business School Troels Michael Lilja til Information.

 

Læs også GC raser over Lidegaard i Pituffik-sag

 

Udenrigsminister Martin Lidegaard forklarer, at kravene er baseret på et amerikansk udkast, og her mener Lilja, at fejlen kan være sket.

 

- Det giver mening, at amerikanerne er kommet med et udkast til, hvordan det skal se ud, og så er der nogle, der har set det igennem i Udenrigsministeriet og tænkt: Det ser fint ud, siger lektoren til Information.

 

De seneste 40 år har Greenland Contractors haft den attraktive servicekontrakt på den amerikanske militærbase i Pituffik. 

 

Læs også Espersen revser Lidegaard før Pituffik-debat

 

Det har også hidtil været sådan, at det danske udenrigsministerium stod for at udvælge de firmaer der kunne byde på kontrakten. Udenrigsminister Martin Lidegaard frygtede dog, at den ordning kunne være i strid med EU lov, og derfor overlod han denne opgave til amerikanerne, skriver Information.

 

Folketingsmedlem fra Inuit Ataqatigiit, Johan Lund Olsen, gør Udenrigsminister Martin Lidegaard opmærksom på, at Grønland for længst har meldt sig ud af daværende EF og nuværende EU, og EU-retten som udgangspunkt derfor ikke gælder for Grønland.