Kommuner får millioner til affaldstransport

Naalakkersuisut har afsat en bunke penge til bunkerne af affald rundt omkring i kommunerne, så det kan transporteres til godkendte forbrændingsanlæg i større byer
Foto © : KNR
Skrevet af Merete Lindstrøm
02. juli 2018 08:12

Det er et ønske fra flere kommuner, at man i stigende grad skal transportere affald til godkendte forbrændingsanlæg i de større byer. Og den ide er Naalakkersuisut med på.

Derfor har de afsat 13,5 millioner kroner i støtte til affaldstransport fra Kangaatsiaq, Qasigiannguit, Aasiaat, Uummannaq, Upernavik, Kulusuk, Kuumiut og bygder i Kommune Kujalleq

I Avannaata Kommunia er fagchef for teknik Niels Pedersen glad for håndsrækningen fra Naalakkersuisut.

- Vi er rigtig glade for, at vi fik tilsagn om, at vi kunne søge de midler, fordi det ikke er en opgave, vi kan løfte internt her i kommunen, siger Niels Pedersen.

LÆS OGSÅ Røgpartikler fra dumpbrand er problematiske

For bare et par måneder siden var der problemer med brand på dumpen i Uummannaq, men den slags skal Niels Pedersen og kommunen nu forsøge at løse med nyt udstyr og pilotprojekt.

- Vi har fået midler til hjemkøb af udstyr, således at vi kan emballere og komprimere affald, og så er det klar til forsendelse. Derudover har vi fået midler til, at vi kan ansætte en person i projektansættelse for max et år, siger fagchefen.

LÆS OGSÅ Dumpen i Uummannaq spreder farlig røg

I tillæg til de 13,5 millioner kroner modtager Kommuneqarfik Sermersooq støtte til at lave et forsøgsanlæg til behandling af olieforurenet jord og Qeqqata Kommunia får støtte til forbedringer og projektering af, hvordan man modtager, behandler og henlægger affald i Sisimiut.

Naalakkersuisut har ud af de 13,5 millioner kroner reserveret en pulje på 4,5 millioner kroner til nye fælleskommunale løsninger på affaldsområdet. De penge kan blandt andet bruges til at undersøge, om det er muligt at etablere et eller flere centrale affaldshåndteringsanlæg.

LÆS OGSÅ Dump-brand i Uummannaq er faldet til ro