- Det har været svært at finde folk: Kommunen har ansvaret for dumpen

Borgmester Palle Jerimiassen forventer, at helistoppet i Innaarsuit genåbner inden for et par dage. Han ønsker, at affaldet fremover transporteres til de større byer.
Kommunalbestyrelsen med Palle Jerimiassen i spidsen ønsker at genetablere samarbejdet med ESANI A/S.
Skrevet af Anders Rytoft
13. juli 2023 11:39

Kommunen skal finde en permanent løsning på affaldssituationen i Innaarsuit.

Det mener Niels Grosen, som er driftsdirektør i Mittarfeqarfiit. 

Hans udtalelse kommer i kølvandet på lukningen af bygdens helistop, som ligger klos op ad dumpen.

Vurderingen lyder, at plastikposer og andet skrald udgør en alvorlig sikkerhedsmæssig risiko, da det potentielt kan blive fanget i helikopterens hoved- og halerotor.

- Det har været svært at finde folk til at arbejde de steder, hvor der er problemer med skrald. Det er problemets kerne: at 99,9 procent af befolkningen er i arbejde, siger Palle Jerimiassen, der er borgmester i Avannaata Kommunia.

Han forventer, at Mittarfeqarfiit eller Trafikstyrelsen siger god for at genåbne helistoppet, enten i dag eller i morgen. 

- Problemet er løst, fordi tre personer fra andre bygder har været på arbejde i Innaarsuit, siger borgmesteren.

Det er nu mere end to uger siden, at helistoppet lukkede med øjeblikkelig virkning. Ikke desto mindre var det først i tirsdags, at der blev taget hul på oprydningen. Derfor har Mittarfeqarfiit foreløbigt forlænget lukningen med yderligere en uge. 

Placeringen af dumpen

Lukningen af helistoppet har samtidig betydet, at det ikke har været muligt for kriseberedskabet at komme til eller fra bygden med helikopter. Palle Jerimiassen anerkender problemet.

- Situationen er uacceptabel. Vi bliver nødt til at finde en løsning på problemets kerne - det kan løses, hvis vi samarbejder, siger han. 

Han har tidligere givet udtryk for, at det er bygderne selv, som må sørge for, at der kommer styr på de store mængder affald. Det holder han fast i - også selvom det er et kommunalt ansvar.

- Borgerne og bygderådet må gå sammen for at finde en løsning, siger Palle Jerimiassen.

Det er ifølge driftsdirektøren i Mittarfeqarfiit meget uheldigt, at man har valgt at lægge dumpen lige ved siden af helistoppet. Men det er borgmesteren ikke enig i. 

- Placeringen er ikke problemet, siger han:

- Problemet opstår, når affaldet hober sig så meget op, at det kommer tæt på helistoppet.

Samarbejde med ESANI

Naalakkersuisut har tidligere i år afvist kommunens ansøgning om åben afbrænding af affald. 

Det skyldes hensyn til borgernes sundhed og miljøet. Siden forbuddet er trådt i kraft, er der dog ikke fundet en ny løsning på, hvad man så skal gøre med de store mængder skrald.

Avannaata Kommunia afbrød samarbejdet med affaldsselskabet ESANI A/S tilbage i 2019.

Siden dengang har kommunalbestyrelsen haft skiftende holdninger til, om kommunen skulle melde sig ind igen eller ej, men i december sidste år traf kommunalbestyrelsen en endelig beslutning: Kommunen ville ikke tilslutte sig samarbejdet.

Dengang lød begrundelsen, at det var for dyrt, men nu har kommunen alligevel lavet en samarbejdsaftale med ESANI.

- Kommunalbestyrelsen har godkendt en plan for affaldshåndteringen og et samarbejde med affaldsselskabet ESANI, derfor har jeg bedt om et møde med Naalakkersuisut i håb om at få dispensation til at brænde affaldet, siger Palle Jerimiassen. 

Det er planen, forklarer han, at skraldet skal transporteres til de større byer i fremtiden. 

- Vores mål er, at dumpene bliver fjernet fra bygderne.