Lukningen af helistop forlænges: Skraldet hober sig stadig op i Innaarsuit

Store mængder skrald på dumpen i Innaarsuit forhindrer fortsat al flyvning til og fra bygden. Der skal findes en permanent løsning, mener driftsdirektøren i Mittarfeqarfiit.
Der ligger fortsat store mængder skrald på dumpen i Innaarsuit. Foto © : Mittarfeqarfiit
Skrevet af Anders Rytoft
12. juli 2023 07:37

Det er nu to uger siden, at Mittarfeqarfiit lukkede for flyvninger til Innaarsuit på grund af skrald, der hobede sig op ved heliporten.

Alligevel er situationen uændret. 

De store mængder affald på dumpen, som ligger lige ved siden af helistoppet, udgør fortsat en alvorlig fare for flysikkerheden - og derfor er lukningen af helistoppet netop blevet forlænget med yderligere en uge.

Det oplyser Niels Grosen, som er driftsdirektør i Mittarfeqarfiit:

- Indtil i går (mandag, red.) har vi hørt, at der ikke er sket nogen oprydning, siger han.

Og han tilføjer, at man fra kommunens side har forsøgt at få mandskab fra Upernavik og andre bygder i området til at være med til at rydde op.  

- Jeg har netop talt med lufthavnschefen, som oplyser, at der nu er gået en oprydning i gang. Når vi får en melding om, at det ser fornuftigt ud, sejler vi (Mittarfeqarfiit, red.) til Innaarsuit for at se, om det er forsvarligt at åbne pladsen. 

Affaldet hober sig op

Det er anden gang i år, at helistoppet i Innaarsuit er lukket som følge af store mængder affald. Samme situation udspillede sig tilbage i april. Problemet er plastikposer og andet skrald, som potentielt kan hvirvles op og blive fanget i helikopterens hoved- og halerotor.

- Der mangler simpelthen en fastansat til at sørge for affaldet, som hober sig op ved forbrændingsanstalten, siger Pia Kristensen, som bor i bygden.

Hun mener, at det skal være en autoriseret person, som skal stå for forbrændingen af det brændbare affald.

- Der er ingen i bygden, der har kørekort til ATV og læssemaskiner, så affaldet og renovationen kan transporteres fra husene, oplyser Pia Kristensen.

Ikke desto mindre sagde borgmesteren i Avannaata Kommunia, Palle Jerimiassen, i sidste måned til KNR, at det er op til borgerne i bygden at sørge for, at der bliver fundet nogen, som vil påtage sig arbejdet med at få styr på de store mængder affald. Først nu er der fundet en midlertidig løsning.

En kommunalt ansat fra Upernavik skulle komme til Innaarsuit i går eftermiddag for at brænde skraldet, oplyser bygderådets formand Karl Petersen. 

En permanent løsning

Kommunen og arbejderorganisationen SIK blev for nylig enige om at forhøje lønnen til renovationsmedarbejdere i kommunen, men det har tilsyneladende ikke løst problemet i Innaarsuit.

- Det er klart, at kommunen skal finde en permanent løsning på affaldssituationen, specielt i Innaarsuit, hvor dumpen ligger meget tæt på helikopterpladsen. Det er meget uheldigt, at man har valgt at lægge dumpen lige der, siger Niels Grosen, driftdirektør i Mittarfeqarfiit. 

Det er et kommunalt anliggende, at der er styr på dumpen i bygden. 

- Vi kan blot konstatere, at der er en aktuel fare i Innaarsuit. Vi holder selvfølgelig også øje andre steder, om der kan opstå en tilsvarende situation.