Innaarsuit er fyldt med skidt og møg: Det kan ende med helikopterulykke

Flere bygder i Avannaata Kommunia oversvømmes med affald. Problemet er så stort, at det nu er for farligt for helikopterne at lette og lande i Innarsiut.
Avannaata Kommunia må ikke længere brænde affald udendørs. Men der er ikke fundet en løsning på, hvad der så skal ske med affaldet. Derfor er Innarsiut nu oversvømmet med affald. Foto © : Karl Petersen

Ved heliporten i Innarsiut er der lige nu så store mængder affald, at det er umuligt for helikopterne at lande og lette.

Ifølge Mittarfeqarfiit kan der nemlig ske en fatal ulykke, når skraldet hvirvlet op og ender i helikopterens motordele. Derfor indstilles al trafik nu.

Karl Petersen, der er medlem af Siumut og formand for bygdebestyrelsen i Innaarsuit, Aappilattoq og Naajaat, fortæller, at Innarsiut lider under de store mængder affald.

- Det stinker fra affaldet og poserne fra natrenovationen. Der er også affald fra virksomhederne. Forholdene omkring heliportene i Innaasruit og Aappilattut er de samme, siger han.

Problemet med de store mængder skrald skyldes, at man ikke længere må lave åben afbrænding af affald i kommunen. Det skyldes hensyn til borgernes sundhed og miljøet.

Siden forbuddet er trådt i kraft, er der dog ikke fundet en ny løsning på, hvad man så skal gøre med de store mængder skrald.

Folk har også selv et ansvar

Bygdebestyrelsen kræver nu, at Avannaata Kommunia handler på den uholdbare situation.

Til KNR siger borgmester Palle Jerimiassen, at han godt forstår indbyggernes frustration og lover, at der bliver arbejdet på en løsning.

- Vi har problemer med at rekruttere medarbejdere til affaldshåndtering, så vi har lavet en ny aftale med SIK. Jeg har underskrevet overenskomsten, der sikrer en bedre løn og en pensionsordning. Derfor forventer jeg, at det bliver mere attraktivt at arbejde med affald, siger han.

Palle Jerimiassen mener, at det nu er op til folkene i bygderne at sørge for, at der bliver fundet nogen, som vil påtage sig arbejdet med at få styr på de store mængder affald.

- Bygdebefolkningen må også hjælpe til. De må tage et medansvar, siger borgmesteren.