Kommune Qeqertalik: Huslejestigninger på ti procent på vej

Det bliver markant dyrere at bo i Kommune Qeqertaliks boliger fra 1. april. - Vi er nået til et punkt, hvor vi må handle mærkbart, siger borgmesteren.
herberg Aasiaat.
Mens huslejen på de kommunale udlejningsboliger i Kommune Qeqertalik fra 1. april 2022 vil blive forhøjet på ti procent, vil kommunen også i de efterfølgende år hæve huslejen med tre procent. Foto © : Kommune Qeqertalik.
Skrevet af Kathrine Kruse
10. november 2021 05:40

463 lejere i Kommune Qeqertaliks udlejningsboliger får fra næste år en huslejestigning på ti procent. Nærmere fra 1. april 2022.

Det har et flertal i kommunalbestyrelsen i Kommune Qeqertalik, Inuit Ataqatigiit og Atassut besluttet, mens Siumut og Demokraatit har stemt i mod.

Kommune Qeqertalik har et vedligeholdelsesefterslæb på 39 millioner kroner. Og som følge af det, er mange af kommunens udlejningsboliger forfaldne, mens flere af boligerne ikke er længere sunde at bo i. 

Og netop derfor har det været uundgåeligt ikke at hæve huslejen. Det første år på ti procent og de følgende år med tre procent.

LÆS OGSÅ Qeqqata Kommunia: Huslejen på vej op i bestemte boliger

Det fortæller borgmester Ane Hansen fra Inuit Ataqatigiit til KNR.

- Det skyldes, at kommunalbestyrelsen i de forgangne år har undladt at forhøje huslejen, når de kommunale udlejningsboliger er kommet på dagsordenen, siger Ane Hansen.

Og det har i følge Ane Hansen blandt andet betydet, at huslejen ikke har kunnet følge med i vedligeholdelsesudgifterne, da størstedelen af huslejen er gået til driften af boligerne. 

- Som eksempelvis har der ikke været nok til at kunne dække nye køkkener eller badeværelser, hvis de eksisterende er slidt op, siger hun og fastslår:

- Vi er nået til et punkt, hvor vi må handle mærkbart.

Satser på tidssvarende boliger

Ane Hansen fortæller, at de samtlige partier i kommunalbestyrelsen i Kommune Qeqertalik, efter forårets valg til kommunalbestyrelsen, har indgået en bred aftale om, at kommunen skal arbejde på at skaffe bedre og sunde boliger. 

- Det mål har vi taget alvorligt, da vi ønsker at have tidssvarende boliger, og netop derfor starter vi også på den her måde, siger hun.

Kommune Qeqertalik har inden kommunalbestyrelsen traf beslutningen om huslejeforhøjelser undersøgt hvilke konsekvenser forhøjelserne vil have for førtidspensionister, alderspensionister, de arbejdsløse og mindrebemidlede.

- Altså, hvor meget boligsikringen vil dække. Så derfor vil de ovennævnte grupper ikke mærke stigningen særlig hårdt, da 98 procent af stigningen vil blive dækket af boligsikringen, forklarer Ane Hansen.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver huslejen til næste år

Kunne I ikke have startet med et lavere procentsats i jeres huslejestigninger?

- Hvis vi hurtigere vil have sundere boliger, må vi have et startpunkt, som måske kan gøre ondt, men som man alligevel kan leve med.

Kommune Qeqertalik vil med huslejestigningerne sikre sig midler til renoveringen af sine udlejningsboliger, ligesom kommunen vil sikre sig en lånefinansiering af anlægsprojekter.

Mens huslejen på de kommunale udlejningsboliger i Kommune Qeqertalik fra 1. april 2022 vil blive forhøjet på ti procent, vil kommunen også i de efterfølgende år hæve huslejen med tre procent.