UD AF NUUK Kommunalforsker: Udflytning kan få stor betydning for kommunerne

Det kontroversielle forslag om udflytning af selvstyrearbejdspladser og opgaver til kommunerne fra borgmestrene i kommunerne Kujalleq, Qeqqata og Qaasuitsup er dyrt, men det vil have en betydelig positiv effekt for den enkelte kommune, hvis det blev gennemført. Det vurderer en dansk kommunalforsker.
19. februar 2016 21:05

- Det interessante er medarbejderen, der flytter med og betaler kommuneskat, det er der, den store gavnlige effekt for kommunerne ligger, siger forskningschef på Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch, der forsker i kommunalpolitik i Danmark.

Han understreger, at effekten for udflyttede arbejdspladser ikke er grundigt undersøgt i Danmark, men han mener, at en udflytning af arbejdspladser i Grønland formentlig vil få en betydelig positiv effekt ude i de enkelte kommuner.

Læs også UD AF NUUK Skeptiske fagforeninger

Læs også UD AF NUUK Kielsen giver udflytningsforslag en kold skulder

Det har nemlig stor betydning for effekten af udflyttede arbejdspladser, at medarbejderne flytter med. Noget som er et problem i forbindelse med udflytning af danske arbejdspladser.

- Man har det problem i Danmark, at når man eksempelvis flytter opgaver ud af København til Vestsjælland eller Lolland-Falster, vil mange af medarbejderne blive boende og pendle ud til det nye arbejdssted, og det er selvfølgelig fuldstændig umuligt på Grønland, siger Roger Buch.

Læs også UD AF NUUK Bankdirektør om udflytningsforslag: Vi ser frem til at se regnestykkerne

Ifølge Roger Buch har det i Danmark indtil nu ikke været et problem at få den nødvendige arbejdskraft, hvilket kan skyldes den i forhold til Grønland mindre geografi.

- I Danmark er det muligt at pendle op til 150 kilometer på arbejde, og hvis man tegner en cirkel i en radius på 100 eller 150 km ud fra en hvilken som helst dansk kommune, så har kommunen et betydeligt arbejdskraftsgrundlag at rekruttere fra, siger Roger Buch.

Han mener dog, at det formentlig også kan lade sig gøre at skaffe den nødvendige arbejdskraft på kysten i Grønland i et vist omfang, fordi medarbejderne vil have et incitament til at flytte med.

Læs også UD AF NUUK Demokraterne og Atassut afviser udflytningsforslag

- Mange af de her medarbejdere vil stå i en situation, hvor de kan vælge at flytte med eller blive arbejdsløse, og der tror jeg, at en del siger, at de vil flytte med, siger Roger Buch.

De tre borgmestres forslag er blevet kritiseret skarpt for ikke at fortælle, hvad udflytningen af arbejdspladserne vil koste. Ifølge Roger Buchs vurdering er der ikke tvivl om, at udflytning er dyrt, men han vurderer, at der er tale om en engangsudgift.

- Det vil koste en del penge i opstartsfasen, men når tingene først er flyttet ud, vil driften formentlig være stort set den samme, lyder vurderingen fra Roger Buch.

Læs også UD AF NUUK Kommunalpolitikere kendte ikke til borgmestres rapport

En anden del af de tre borgmestres plan ”En ligeværdig fremtid” indebærer at videreføre strukturreformen, der blandt andet omfattede nedbringelsen af antallet af kommuner til fire.

Borgmestrene ønsker med dette forslag at overtage flere opgaver fra kommunerne.

Roger Buch har fulgt udviklingen i de danske kommuner gennem mange år, og han forklarer, at de danske kommuner gradvist har fået flere opgaver, men han har svært ved at se, at det samme kan ske i Grønland, uden at Selvstyret skal afgive arbejdspladser.

Læs også UD AF NUUK Siumut støtter flytteplaner

- Problemet vil være, at hvor man i Danmark over 40-årig horisont har flyttet nye opgaver ud i kommunerne, så vil der på Grønland ikke være udsigt til, at man i de kommende år vil få en masse opgaver, som man kan vælge at placere ude de mindre kommuner. Derfor har jeg svært ved at se, at man kan lave den naturlige udvikling som man har set i Danmark gennem mange år, siger Roger Buch.

Læs også UD AF NUUK GE: Udflytning af arbejdspladser skaber ikke vækst

Han tilføjer, at han betragter opgaven med udflytning af arbejdspladser i Grønland som en mindre opgave, da Grønland kun har få kommuner. I Danmark skulle regeringen tage hensyn til 98 kommuner, hvor Naalakkersuisut i Grønland kun skal tage hensyn til fire, hvorfor det ifølge Roger Buch vil være nemmere for Naalakkersuisut at tilgodese alle kommuner.