UD AF NUUK Siumut støtter flytteplaner

Siumuts gruppeformand i Inatsisartut, Jens Immanuelsen, erklærer sin støtte til flytteforslag.
18. februar 2016 06:58

Tirsdag kom borgmestrene for de tre resterende kommuner i KANUKOKA med et forslag om, at der skal flytte 600 arbejdspladser fra Nuuk ud i landet, for at gøre op med hvad borgmestrene kalder "uligheden i Grønland".  

Forslaget skaber stor debat blandt politikerne i øjeblikket, og nu støtter gruppeformand for Siumuts medlemmer af Inatsisatut, Jens Immanuelsen, borgmestrenes forslag, selvom Siumuts politiske ordfører, Jens Erik Kirkegaard, var forbeholden overfor borgmestrenes rapport umiddelbart efter præsentationen tirsdag.

- Ud over at tænke på at flytte arbejdspladser rundt omkring på kysten, er det lige så vigtigt at diskutere, hvordan hele Grønland kan få økonomisk vækst, sagde Jens Erik Kirkegaard tirsdag umiddelbart efter pressemødet, hvor han også gjorde klart, at forslaget endnu ikke var drøftet med resten af Siumuts gruppe i Inatsisartut.

Læs også GE: Udflytning af arbejdspladser skaber ikke vækst

Onsdag kom så en officiel pressemeddelelse fra Jens Immanuelsen med en klar støtteerklæring til de tre borgmestres forslag om udflytning af arbejdspladser fra Nuuk og en genstart af strukturreformen fra 2009.

- Tre af Vort Lands borgmestre, har netop fremlagt et helt konkret forslag om decenralisering af Selvstyrets virksomheder. Dette er sket via rapporten ”En Ligeværdig Fremtid”, som beskriver hvordan man kan udflytte ansvaret i en decentraliserings strategisk plan, og jeg skal her understrege, at jeg som formand for Siumut gruppen i Inatsisartut støtter dette forslag, hedder det i pressemeddelelsen.

Læs også Borgmester: Vi kender ikke prisen på udflytning

Overfor KNR nedtoner Jens Immanuelsen dog sin støtte, idet han udtaler, at han ser forslaget som et ”debatoplæg”:

- Jeg mener ikke, at det er nogle mål, som skal følges præcist, som de er fremlagt. Det er grundlæggende et debatoplæg, der opfordrer til at påbegynde arbejdet af overdragelse af opgaver til kommunerne, der er blevet fremlagt, siger Jens Immanuelsen.

Borgmestrene i Qeqqata Kommunia, Qaasuitsup Kommunia og Kommune Kujalleq kommer i rapporten "En ligeværdig fremtid" med lang liste af arbejdspladser, der skal flyttes ud af Nuuk heriblandt Landslægeembedet. Det konkrete forslag har fået en hård medfart af formanden for lægeforeningen, der mener, at det vil blive mere end almindeligt svært at bemande stillingen som landslæge i Uummannq - men det er altså også kun et oplæg til debat ifølge Immanuelsen.

- Vi kan ikke allerede nu sige, om Landslægeembedet skal flyttes til Uummannaq, eller hvor andre stillinger bliver flyttet til. Det er ikke til at sige før, der er ført forhandlinger, siger Jens Immanuelsen.

Læs også Demokraterne: Siumut-borgmestre opfører sig uansvarligt

Læs også UD AF NUUK Borgmestre: Udflytning af arbejdspladser skal rette op på Grønland