UD AF NUUK Borgmestre: Udflytning af arbejdspladser skal rette op på Grønland

Tirsdag fremlagde de tre siumut borgmestre Ole Dorph, Hermann Berthelsen og Jørgen Wæver Johansen et forslag om udflytning af 600 arbejdspladser fra Nuuk. Borgmestrene mener, at udflytningen skal bremse det, som borgmestrene kalder en skævvridning af Grønland.
Ole Dorph(th), borgmester i Qaasuitsup Kommunia og Hermann Berthelsen, borgmester i Qeqqata Kommunia var fysisk til stede ved pressemødet. Jørgen Wæver Johansen, borgmester i Kommune Kujalleq var med på en Skype-forbindelse. Foto © : KNR
16. februar 2016 17:24

Oppositionen er positivt stemt over for forslaget, mens politisk ordfører for Siumut, Jens Erik Kirkegaard mener, at der skal flere analyser til, før han vil sige god for projektet.

- Ud over at tænke på at flytte arbejdspladser rundt omkring på kysten, er det lige så vigtigt at diskutere hvordan hele Grønland kan få økonomisk vækst, siger Jens Erik Kirkegaard.

Sagde politisk ordfører for Siumut, Jens Erik Kirkegaard, umiddelbart efter pressemødet på Hotel Hans Egede i centrum af Nuuk i formiddags.

Her fremlagde Ole Dorph, borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Hermann Berthelsen, borgmester i Qeqqata Kommunia og Jørgen Wæver Johansen, borgmester i Kommune Kujalleq deres rapport "En ligeværdig fremtid".

Læs også Disse 600 arbejdspladser ønskes ud af Nuuk

I rapporten beskylder borgmestrene Naalakkersuisut for at favorisere hovedstaden på en række områder som for eksempel placering af arbejdspladser, byggeri og udnævnelse af bestyrelsesmedlemmer i selvstyrets virksomheder og andre institutioner.

- Grønlands Selvstyre har i praksis gennem anlægsinvesteringerne og fordelingen af de offentlige arbejdspladser fokuseret på at forbedre forholdene og tilgodese udviklingen i hovedstaden. At komme til Nuuk er for mange på kysten som at komme til et helt andet land, hedder det blandt andet i rapporten.

Rapporten leverer også de tre borgmestres svar på, hvordan Naalakkersuisut kan rette op på det forhold. Planen består overordnet af, at 600 arbejdspladser under selvstyret og i selvstyreejede virksomheder flyttes ud af Nuuk og fordeles på kysten.

Medlem af Inatsisartut for Inuit Ataqatigiits, Aqqaluaq B. Egede og medlem Inatsisartut for Partii Naleraq, Per Rosing-Petersen, var begge til stede på Hotel Hans Egede, og de var meget positive overfor borgmestrenes forslag.

Mens Jens Erik Kirkegaard, Siumut, var altså mere forbeholden.

- De 600 jobs, de har også mand eller kone, hvis de har familier og ikke vil flytte med, hvordan rekruttere man så arbejdskraft ude på kysten. Det er mange gode elementer i den rapport men der er også en del der mangler at blive besvaret, siger Jens Erik Kirkegaard.

Læs hele forslaget til udflytning af arbejdspladser i 'En ligeværdig fremtid' herunder.