UD AF NUUK Demokraterne og Atassut afviser udflytningsforslag

Det er useriøst, at borgmestrene ikke har regnet på konsekvenserne af forslaget om udflytning af 600 arbejdspladser fra Nuuk, mener Demokraterne. Heller ikke Atassut kan støtte forslaget.
Randi Vestergaard Evaldsen
- Man kan jo ikke sige, hvad det kommer til at koste. Der er jo ikke nogen beregninger, derfor synes jeg, det er useriøst, det man kommer med, siger formand for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsen. Foto © : KNR
18. februar 2016 16:06

Det største koalitionsparti Siumut meddelte i går via gruppeformand Jens Immanuelsen sin støtte til forslaget fra de tre borgmestre i kommunerne uden for Sermersooq om udflytning af 600 arbejdspladser fra Nuuk og en genstart af strukturreformen med henblik på at flytte flere opgaver fra selvstyret og ud i kommunerne.

De to øvrige koalitionspartier, Demokraterne og Atassut, er dog knapt så begejstrede.

- Man kan jo ikke sige, hvad det kommer til at koste. Der er jo ikke nogen beregninger, derfor synes jeg, det er useriøst, det man kommer med.

Sådan lyder den korte udgave af formand for Demokraterne, Randi Vestergaard Evaldsens, kontante afvisning af de tre borgmestres plan - "En ligeværdig fremtid".

Læs også UD AF NUUK Kommunalpolitikere kendte ikke til borgmestres rapport

Hos Atassut er der heller ikke meget hjælp at hente til forslaget.

- Rapporten lægger op til, at man flytter rundt på tingene uden at løse noget. Tværtimod lægger den op til at skabe ekstra udgifter for samfundet, som vi ikke har brug for, siger Steen Lynge, næstformand i Atassut, til KNR.

De to partier hæfter sig især ved, at borgmestrene ikke har fremlagt beregninger, der viser, hvad forslaget vil koste at gennemføre.

Læs også UD AF NUUK Siumut støtter flytteplaner

- Der er jo tab i forbindelse med kontinuitet, tab af viden og rekrutteringsproblemet. Der er mange ting, man ikke har beregnet. Som sagt er Demokraterne ikke imod udflytning som sådan, men det skal give mening, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Steen Lynge vil gerne støtte yderkommunerne, men han vil satse på andre former for udvikling.

- I Atassut mener vi, at man hellere skal skabe nye arbejdspladser i form af udbygning af infrastrukturen, så turismen kan udvikles, vi skal udnytte vores ressourcer bedre herunder levende som fisk men også ikke levende som råstoffer, siger Steen Lynge.

Læs også UD AF NUUK GE: Udflytning af arbejdspladser skaber ikke vækst

De tre borgmestre ønsker også, at kommunerne skal overtage flere opgaver fra Selvstyret. Det er Randi Vestergaard Evaldsen ikke afvisende overfor, men det afhænger af om kommunerne kan klare opgaven.

- Det er nogen ting, vi skal have undersøgt, og kommunerne skal også være klar til at kunne modtage de forskellige områder. Undersøgelserne er de vigtigste, før vi gør noget, siger Randi Vestergaard Evaldsen.

Læs også UD AF NUUK Borgmester: Vi kender ikke prisen på udflytning

Hermann Bertelsen(S), borgmester i Qeqqata, erkender, at der ikke er regnet på, hvad forslaget om udflytning af arbejdspladser vil koste.

- Hvis ideen bliver accepteret af Naalakkersuisut og Inatsisartut, skal budgettet nok blive lagt, lyder det fra Hermann Berthelsen.